Zdrowie i uroda
6 najlepszych produktów na śniadanie
Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak – to powiedzenie pokazuje jak ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Co najlepiej na nie zjeść, żeby dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych, a do tego pozostać sytym i pełnym energii na długo?
Oto 6 produktów spożywczych, które są najlepszym wyborem na śniadanie.
Jaja
Jajka stanowią źródło białka o najlepszym z możliwych składzie. Ponadto dostarczają luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze chroniące przed chorobami oczu, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej. Jaja zawierają też cholinę bardzo ważną dla prawidłowej pracy mózgu oraz wątroby. Są bogate w witaminy A, E, K i witaminy z grupy B. Zawierają również witaminę D. Wiadomo już, że u większości ludzi nie zwiększają poziomu cholesterolu. Na długo za to zapewniają uczucie sytości.
Jogurt typu greckiego lub skyr
Obydwa te produkty są bardzo dobrym źródłem białka. Jogurt zawiera go około 4 g w 100 g produktu, a skyr aż około 5 g/100g. Zarówno jogurt jak i skyr dostarczają też wapń. Świetnym dodatkiem do nich będą orzechy i płatki owsiane.
Orzechy
Co prawda orzechy zawierają dużo kalorii, ale jednocześnie zmniejszają oporność na insulinę i pomagają zmniejszać skoki glukozy. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez oraz potas. Korzystnie wpływają na nasza mikroflorę jelitową. Zawierają białko i błonnik, dzięki czemu po ich zjedzeniu dłużej pozostajemy syci. Regularne spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko chorób serca.
Płatki owsiane
Zawierają beta-glukan, który korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL, a ponadto na dłużej zapewnia uczucie sytości, między innymi dzięki pobudzeniu wydzielania hormonu sytości, przeciwdziałającego podjadaniu. Ponadto płatki owsiane są źródłem witamin z grupy B. Najlepiej połączyć je z jogurtem greckim/skyrem oraz orzechami i owocami jagodowymi.
Owoce jagodowe
Borówki, maliny, jagody, jeżyny zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu odmładzają i zmniejszają stany zapalne w organizmie. Są korzystne dla prawidłowej pracy serca oraz oczu. Zawierają dużo błonnika pokarmowego i mało kalorii.
Matcha/zielona herbata
Matcha jest rodzajem zielonej herbaty. Obydwa napoje będą miały podobne właściwości, przy czym w przypadku matchy działanie będzie silniejsze, ponieważ występuje w niej większa koncentracja wszystkich składników. Zatem oba rodzaje herbaty mają działanie pobudzające i dodające energii oraz usprawniające prace mózgu. Napoje te stanowią też źródło odmładzających i przeciwzapalnych przeciwutleniaczy.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|