Zdrowie i uroda

AGE – przyczyna starzenia się skóry

16-09-2022

Jeżeli chcesz, aby twoja skóra jak najdłużej pozostawała gładka, unikaj AGE. Ale co to jest AGE i jak go unikać? Czytaj dalej.

Co to jest AGE

W naszym organizmie przebiega proces łączenia się glukozy z białkami. Jest to tzw. glikacja białek. W jej wyniku powstają cząsteczki AGE. Uszkadzają one kolagen i elastynę, na skutek czego skóra wiotczeje, rozciąga się i traci grubość. Co więcej AGE nasilają procesy utleniania i powodują stany zapalne, a te z kolei przyspieszają wiotczenie skóry i powstawanie zmarszczek. Zatem można uznać, że istotną przyczyną starzenia się skóry jest duża ilość cząsteczek AGE w organizmie.

Skąd się biorą cząsteczki AGE

AGE możemy dostarczać sobie z żywnością. Wysoka ilość AGE w organizmie jest bezpośrednio związana z jedzeniem słodkości i żywności smażonej.

Po zjedzeniu czegoś słodkiego we krwi wzrasta poziom glukozy. Im jest jej więcej, tym większe prawdopodobieństwo, że przyłączy się ona do białek i powstaną AGE.

Działanie wysokiej temperatury w połączeniu z żywnością zawierającą dużo białka i tłuszczu przyczynia się do powstawania AGE. Stąd AGE będą powstawały zwłaszcza w czerwonym mięsie podczas jego grillowania, pieczenia, czy smażenia oraz w orzechach poddanych obróbce cieplnej (np. prażonych).

Dodatkowo najwięcej AGE powstaje w obszarach skóry najczęściej wystawianych na słońce. To prowadzi do wniosku, że promieniowanie UV może nasilać powstawanie AGE i przyspieszać procesy starzenia się skóry.

Kiedy jest za dużo AGE w organizmie?

Trudno podać tu dane liczbowe, wystarczy jednak przyjrzeć się swojemu sposobowi żywienia. Jeżeli często jemy tłuste mięsa z grilla, produkty smażone, czy żywność wysokoprzetworzoną, z dużym prawdopodobieństwem możemy założyć, że poziom AGE w organizmie jest przekroczony.

Nasz organizm posiada naturalne mechanizmy umożliwiające pozbycie się cząsteczek AGE, jednak jeżeli będzie ich bardzo dużo, to nie nadąży ich usuwać i będą przyczyniały się do pogorszenia, nie tylko stanu naszej skóry, ale i zdrowia. Duża ilość AGE w organizmie przyczynia się bowiem do rozwoju cukrzycy, choroby Alzheimera, zapalenia stawów, chorób serca, czy niewydolności nerek.

Jak obniżyć poziom AGE w organizmie?

Aby obniżyć poziom AGE w organizmie należy:

  • zastąpić smażenie gotowaniem na parze albo duszeniem;
  • mięso piec w wolnowarze, najlepiej z dodatkiem marynaty zawierającej sok z cytryny;
  • odstawić cukier – wyeliminować lub ograniczyć słodycze oraz czytać etykiety, ponieważ cukier znajduje się często w żywności, w której byśmy się go nie spodziewali;
  • ograniczyć produkty bogate w AGE, czyli czerwone mięsa oraz nie prażyć orzechów;
  • wprowadzić do diety produkty bogate w witaminę C, kurkuminę, czy polifenole – związki te hamują powstawanie AGE.

Ilość AGE w organizmie obniży również regularna aktywność fizyczna. Nie musi być ona intensywna, wystarczy chociażby więcej chodzić w ciągu dnia.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności