Zdrowie i uroda
Beta – glukan
Beta-glukan jest cukrem złożonym, który chyba najbardziej jest znany z tego, że stosuje się go jako środek poprawiający odporność. Może również korzystnie oddziaływać na poziom cholesterolu w organizmie oraz można go stosować wspomagająco przy terapii nowotworowej. Beta-glukan to ciekawy związek, przyjrzyjmy się mu bliżej.
Beta-glukan jest zaliczany do związków określanych mianem błonnika pokarmowego. Nie jest on trawiony przez człowieka, a jednak ma korzystne dla niego właściwości.
O beta-glukanie czasami mówi się, że jest błonnikiem rozpuszczalnym, jednak czasami określa się go jako błonnik nierozpuszczalny; a warto wiedzieć, że te dwa rodzaje błonnika mają kompletnie różne właściwości. O co tu chodzi? Beta-glukan jest cukrem złożonym z wielu cząsteczek glukozy, który w zależności od pochodzenia ma różną budowę przestrzenną, a co za tym idzie różne właściwości.
Występowanie beta-glukanu
Źródłem beta-glukanu są:
- zboża – przede wszystkim owies i jęczmień;
- grzyby kapeluszowe – na przykład boczniak ostrygowaty, czy grzyby Shiitake;
- mikroorganizmy – drożdże, bakterie, algi.
Rodzaje beta-glukanu
Beta-glukan pochodzący ze zbóż oraz alg jest rozpuszczalny w wodzie.
Beta-glukan otrzymywany z drożdży, bakterii i grzybów jest błonnikiem nierozpuszczalnym w wodzie.
Właściwości beta-glukanu ze zbóż:
- ochrania przewód pokarmowy;
- pobudza rozwój pożytecznych bakterii w jelitach;
- posiada zdolność wiązania wody i tworzenia żeli, dzięki czemu zwiększa masy kałowe i reguluję pracę (presystaltykę) jelit;
- ogranicza wchłanianie glukozy i cholesterolu z przewodu pokarmowego;
- stosuje się go jako zamiennik tłuszczu w produktach przeznaczonych dla osób odchudzających się, czy dbających o linię.
Właściwości beta-glukanu z drożdży i niektórych grzybów:
- wzmacnia odporność – jest dostępny w aptece w postaci suplementów, ich przyjmowanie poleca się w okresie zwiększonego ryzyka wystąpienia infekcji;
- może wspomagać terapię przeciwnowotworową;
- może łagodzić przebieg niektórych chorób spowodowanych reakcją alergiczną organizmu.
Właściwości beta-glukanu z alg:
Ten rodzaj beta-glukanu najprawdopodobniej ma właściwości przeciwzapalne. Wykazuje też działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwutleniające.
Kiedy kupujemy preparat beta-glukanu warto zwrócić uwagę skąd pochodzi, ponieważ z zależności od tego, będzie posiadał różne działanie na nasz organizm.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl |
---|