Zdrowie i uroda
Celiakia – cz. 2 „Jeżeli nie pszenica, to co?”
Kiedy dowiadujemy się, że my lub członek naszej rodziny, nie możemy jeść pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, na początku ogarnia nas panika. Z reguły te zboża, w postaci pieczywa, makaronów czy płatków śniadaniowych, stanowią podstawę naszego codziennego jadłospisu. Jednak, nie jest tak źle, jakby się mogło wydawać. Na szczęście na sklepowych półkach jest sporo zbóż (lub tzw. pseudozbóż), które mogą zastąpić pszenicę i spółkę…
Wśród zbóż należących do żywności bezglutenowej wymienić należy amarantus, grykę, proso, ryż, kukurydzę, komosę ryżową. Poniżej opis niektórych z nich.
Amarantus
Inaczej szarłat. Moje ulubione zboże, a właściwie zboże rzekome, nie jest bowiem zbożem w ścisłym tego słowa znaczeniu, ale należy do produktów skrobiowych.
Nie bez powodu nazywa się go „złotem Inków”. Sami Inkowie nazywali amarantus „matką zbóż”. Nasiona amarantusa posiadają niezwykle wysoką wartość odżywczą, a przy tym nie zawierają glutenu. Amarantus jest bogaty w: kwasy jedno- i wielonienasycone, błonnik pokarmowy, wapń (!), żelazo (!), magnez oraz potas. Co więcej, amarantus zawiera przeciwutleniacze ograniczające szkodliwe działanie wolnych rodników oraz skwaleny, które m.in. opóźniają procesy starzenia. Amarantus jest produktem wyjątkowo lekkostrawnym.
Szarłat poleca się nie tylko w diecie osób chorych na celiakię, ale też cierpiących na anemię (amarantus to doskonałe źródło żelaza), osteoporozę (wapń), choroby układu krążenia (skwaleny) oraz dla kobiet ciężarnych.
Amarantus można kupić w postaci mąki, ziarna albo poppingu.
Proso
Jedna z najstarszych roślin uprawnych w Polsce. Spożywane przeważnie pod postacią kaszy jaglanej. Z ziaren prosa można otrzymywać mąkę i piwo.
Kasza jaglana zawiera potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B.
Kasza jaglana może być używana zarówno do dań tzw. słonych, jak i słodkich. Na śniadanie, podana z suszonymi owocami i miodem, z powodzeniem zastąpi owsiankę. Można na niej ugotować pożywny krupnik albo podać zamiast makaronu do dań mięsnych.
Gryka
Kolejne zboże rzekome. Ziarno gryki zawiera dobrze zbilansowane białko (innymi słowy zawiera te aminokwasy co trzeba), błonnik pokarmowy, magnez (naprawdę sporo), potas, wapń, fosfor, żelazo.
Grykę można kupić w postaci najbardziej znanej kaszy gryczanej, ale również dostępne są mąka gryczana i płatki gryczane.
Więcej na temat gryki możecie przeczytać w artykule „Kipi kasza …”.
Quinoa
Czyli inaczej komosa ryżowa (również należy do zbóż rzekomych).
Ziarna quinoa są źródłem doskonałej jakości białka, zawierającego 8 aminokwasów egzogennych (czyli takich których nasz organizm sam nie potrafi wyprodukować). Komosa ryżowa zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, żelazo, wapń, magnez, witaminy E i A oraz witaminy z grupy B.
W kuchni możemy używać mąki z komosy ryżowej, same ziarno, popping i płatki quinoa.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl