Zdrowie i uroda

Co wiesz o cukrze...

16-05-2018

Cukier szkodzi – to banał, wszyscy o tym słyszeli. Jak ta wiedza przekłada się na twój sposób żywienia? Sprawdź, co faktycznie wiesz o cukrze w diecie.

  1. Owoce oraz miód można jeść bez ograniczeń – są zdrowe i naturalne.
    Fałsz: Zarówno w owocach, jak i w miodzie, znajdują sie cukry proste (np. fruktoza), które powodują skoki glukozy w organizmie oraz sprzyjają tyciu. Nie znaczy to, że należy zrezygnować z tych produktów, warto jednak jeść je z umiarem. Pamiętajmy też, że na jedną porcję owoców w codziennym jadłospisie powinny przypadać trzy porcje warzyw.
  2. Co najsilniej uzależnia: cukier, tłuszcz, czy sól?
    Najbardziej uzależnia cukier; wprawia nas w dobry nastrój. Słodki smak jest pierwszym smakiem, jaki poznajemy. Zarówno wody płodowe, jak i potem mleko mamy, są słodkie, dlatego tak trudno odzwyczaić się od słodzonej herbaty, ale jest to możliwe. Najlepiej stopniowo zmniejszać ilość cukru w kubku.
  3. Czy słodziki są dobrym sposobem na odchudzanie?
    Nie do końca. Faktycznie, dostarczamy z nimi mniej kalorii, ale jednocześnie łatwo jest nam wpaść w pułapkę, „to nie tuczy, mogę zjeść więcej”. Zresztą podobnie jest z produktami typu „light”.
  4. Ile jabłek można zjeść zamiast jednego pączka z lukrem?
    Jeden pączek o wadze 70 g to aż 292 kcal. Tyle samo kalorii dostanie nasz organizm po zjedzeniu trzech jabłek. Przy czym, wraz z jabłkami dostarczamy sobie błonnik, potas i witaminę C; z pączkiem natomiast tłuszcze trans.
  5. Kiedy w pracy czuję się zmęczona, jem batonik, bo to dodaje energii.
    Rzeczywiście, po zjedzeniu batonika na krótką metę odzyskamy wigor, ale za chwilę poczujemy się jeszcze bardziej znużeni. A wystarczy wyjść na piętnastominutowy spacer, aby zyskać nowe siły.
  6. Od słodkości ma się trądzik.
    Niestety, od nadmiaru słodyczy, mogą wyskoczyć charakterystyczne krosty i to nie tylko u nastolatków, ale również u dorosłych. Zjawisko to związane jest z wpływem produktów o wysokim indeksie glikemicznym na naszą cerę.
  7. Nadmiar cukru w diecie obniża płodność.
    Duża ilość cukrów prostych w codziennym jadłospisie pogarsza jakość nasienia u zdrowych mężczyzn. Nie tylko zmniejszają się szanse na zapłodnienie, ale wzrasta też prawdopodobieństwo wad wrodzonych płodu.
  8. Zbyt duże spożycie cukru powoduje wzrost ryzyka zawału.
    To prawda. Już tylko codzienne picie jednej puszki gazowanego, słodzonego napoju powoduje wzrost ryzyka śmierci z powodu chorób układu krążenia.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności