Zdrowie i uroda

Czarnuszka

08-12-2017

Czarnuszka to potoczna nazwa dla czarnego kminku (Nigella sativa). Jest ona od wieków stosowana nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Notatki o niej można znaleźć zarówno w biblii,  jak w starożytnych zwojach egipskich. Te niepozorne, czarne nasionka są prawdziwym skarbem i mają niezwykle szerokie, korzystne działanie na organizm człowieka.

Skład chemiczny nasion czarnuszki

W około 40% czarnuszka składa się z oleju o świetnym składzie kwasów tłuszczowych. Ponadto, zawiera olejek lotny – tymochinon nigellon (działanie przeciwbakteryjne i przeciwrobacze) oraz flawonoidy, saponiny, aminokwasy (aż osiem  niezbędnych człowiekowi), karoten, witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas, cynk.

Dla kogo szczególnie poleca się czarnuszkę?

Czarnuszkę powinny włączyć do swojej diety:

  • osoby, które mają słabą odporność, często zapadają na infekcje bakteryjne, wirusowe, czy grzybicze – w oleju z czarnuszki, jak i samej czarnuszce, znajdą związki, które wspomagają pracę układu odpornościowego, m.in. poprzez produkcję interferonu, czyli białka biorącego udział w reakcjach obronnych organizmu.
  • alergicy – czarnuszka posiada bowiem działanie antyhistamionowe, czyli ogranicza produkcję związku bezpośrednio uruchamiającego reakcję alergiczną. W okresie intensywnego pylenia roślin można pić łyżeczkę oleju z nasion czarnuszki, w celu osłabienia reakcji alergicznej organizmu.
  • osoby cierpiące na nadciśnienie oraz zagrożone miażdżycą – związki obecne w czarnuszce powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi. Dodatkowo, czarnuszka obniża poziom homocysteiny w organizmie, a związek ten jest bezpośrednio związany z rozwojem miażdżycy.
  • osoby cierpiące na wrzody – czarnuszka przeciwdziała rozwojowi bakterii Helicobacter pylorii, które mogą powodować owrzodzenia żołądka. Ponadto, olej z czarnuszki przyczynia się do zwiększenia ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka. Mucyna chroni nabłonek przez żrącym działaniem enzymów trawiennych.
  • osoby zmagające się z AZS, łuszczycą, trądzikiem oraz grzybicą skóry – olej z czarnuszki ma świetny skład kwasów tłuszczowych i posiada właściwości zmiękczające i odżywiające skórę.

Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania oleju z czarnuszki?

Oleju z czarnuszki w celach medycznych raczej nie powinny przyjmować kobiety ciężarne, ponieważ może on spowodować skurcze macicy.

Jak kupować i przechowywać olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki powinien być:

  • świeży – patrzymy więc na datę produkcji;
  • tłoczony na zimno (do 40˚C)
  • nierafinowany (nieoczyszczony)
  • przechowujemy go w ciemnej butelce (nie należy go wystawiać na światło słoneczne) w lodówce.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności