Zdrowie i uroda
Czy kobieta w ciąży może mieć nadwagę?
Mówi się, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. Wiadomo też, iż ciężarne miewają różne zachcianki żywieniowe. Oczywistym jest, że w ciąży nie należy się odchudzać. Dodatkowe kilogramy są czymś naturalnym. A zatem: czy kobieta w ciąży może mieć nadwagę?
Owszem, tak. Okazuje się, że wszystko zostało dokładnie wyliczone. Wiadomo, że przyszła matka przybiera na wadze, bo po pierwsze rośnie w niej dziecko, a po drugie jej organizm się zmienia (m.in. zwiększa się ilość krwi, czy rośnie macica). To ile kobieta powinna przytyć przez te dziewięć miesięcy, zależy od jej BMI* przed ciążą, co obrazuje poniższa tabela.
BMI przed ciążą |
optymalny przyrost masy ciała w ciąży [kg] |
<18 niedowaga |
12,5-18 |
18,5-24,9 prawidłowa masa ciała |
11,5-16 |
25-29,9 nadwaga |
7-11,5 |
≥30 otyłość |
5-9 |
Jak wynika z tabeli, im więcej ważymy przed ciążą, tym mniej powinnyśmy przytyć w jej trakcie. Jakie mogą być skutki zbyt dużego przybrania na wadze:
- wzrost ryzyka rozwoju cukrzycy ciężarnych;
- zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia stanu przedrzucawkowego;
- możliwość pojawienia się bezdechu sennego;
- wzrost ryzyka poronienia;
- zwiększenie prawdopodobieństwa wad wrodzonych dziecka;
- trudniejsze przeprowadzenie badań diagnostycznych;
- może zaistnieć konieczność porodu przez cesarskie ciecie;
- większe ryzyko urodzenia dziecka ze zbyt dużą zawartością tkanki tłuszczowej, co z kolei zwiększa prawdopodobieństwo otyłości w późniejszych etapach rozwoju dziecka.
A zatem jak jeść, żeby nie przytyć za dużo, a jednocześnie dostarczyć sobie i dziecku wszystkich potrzebnych składników odżywczych?
W ciąży zmienia się zapotrzebowanie kaloryczne, ale tak naprawdę dopiero od drugiego trymestru. W pierwszym trymestrze należy zwrócić uwagę głównie na jakość jedzonej żywności. Dopiero w kolejnych trymestrach jemy więcej. W drugim trymestrze należałoby dodać do swojej diety około 285 kcal. Z grubsza odpowiada to dwóm bananom albo ½ szklanki jogurtu naturalnego z 3 łyżkami płatków owsianych, ½ szklanki borówek i kilkoma orzechami laskowymi. Dopiero w trzecim trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o dodatkowe 475 kcal dziennie, co odpowiada porcji obiadowej (np. 4 łyżkom kaszy gryczanej, 100 g fileta z piersi indyka, surówce z 3 marchwi, jabłka i łyżki śmietany o zawartości 18% tłuszczu).
Generalnie, to co je kobieta w ciąży powinno być zgodne z ogólnymi zaleceniami zdrowego żywienia (talerz zdrowego żywienia), przy czym należy wykluczyć z menu surowe mięso (np. tatar, sushi), mleko niepasteryzowane oraz sery pleśniowe. Najprawdopodobniej, pod nadzorem lekarza, niezbędna będzie też suplementacja żelaza, kwasu foliowego czy kwasów omega-3.
BMI* – wskaźnik masy ciała; współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach; informuje nas czy nasza waga jest w normie.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|