Zdrowie i uroda

Depresja a przewód pokarmowy

20-09-2016

Coraz większa liczba badań zwraca uwagę na związek jaki istnieje pomiędzy zakłóceniami pracy przewodu pokarmowego, a rozwojem depresji oraz innych zaburzeń psychicznych, na przykład nerwicy natręctw.

Jelita są nazywane drugim mózgiem, a przewód pokarmowy, i to co się w nim dzieje, ma silny wpływ na nasze samopoczucie psychiczne i nastrój.

Czynniki zwiększające ryzyko rozwoju depresji

Do związanych z przewodem pokarmowym czynników mogących się przyczynić do wystąpienia depresji zaliczamy:

  1. Zakłócenie równowagi mikroflory jelitowej (dysbiozę jelitową), czyli spadek ilości „dobrych” pożądanych bakterii w przewodzie pokarmowym i wzrost populacji mikroflory szkodliwej;
  2. Występowanie nadwrażliwości pokarmowej;
  3. Uszkodzenie tzw. bariery jelita cienkiego; bariera jelitowa składa się z „dobrych” bakterii, ściany jelita oraz komórek odpornościowych;
  4. Przewlekły stan zapalny w organizmie;
  5. Niedobory witamin z grupy B (B12i B6) oraz niedobory kwasu foliowego;
  6. Niedobory nienasyconych kwasów tłuszczowych (obecnych m.in. w rybach, orzechach włoskich, nasionach lnu).

Zwłaszcza pierwsze cztery punkty są ze sobą powiązane.

Do zakłócenia równowagi mikroflory jelitowej (dysbiozy) może dojść w wyniku:

  • przebytych zakażeń bakteryjnych i wirusowych,
  • toczących się, bądź przebytych chorób (choroby autoimmunologiczne, nowotwory),
  • działania przyjmowanych leków (antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne),
  • stresu,
  • nadmiernego wysiłku fizycznego.

Wynikiem dysbiozy jelitowej może być nadwrażliwość pokarmowa i uszkodzenie bariery jelita cienkiego. Uszkodzona bariera prowadzi do zbyt dużej przepuszczalności jelita. To z kolei prowadzi do tego, że do układu krwionośnego z jelit przedostają się elementy, których nie powinno tam być: niestrawione składniki pokarmowe, antygeny bakteryjne. Układ odpornościowy dostrzegając to nienormalne zjawisko, reaguje stanem zapalnym. Dojść może również na przykład do stanów depresyjnych, czy lękowych.

Dieta ograniczająca ryzyko wystąpienia depresji

Jeżeli chcemy ograniczyć, a następnie wyeliminować, zaburzenia mikroflory przewodu pokarmowego oraz ich konsekwencje, takie jak m.in depresja, warto sięgnąć po probiotyki i prebiotyki.

Oczywiście, eliminujemy z diety pokarmy powodujące nadwrażliwość pokarmową.

Unikamy jedzenia typu fast-food oraz wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych i słonych przekąsek.

Do diety wprowadzamy produkty bogate w witaminy z grypy B (wątroba i nerki, mięso, żółtka jaj, mleko, kiełki pszenicy, orzechy) oraz kwas foliowy (sałata, szpinak, natka pietruszki, jarmuż, brokuły, cytrusy, mięso, rośliny strączkowe). Osoby na diecie wegańskiej powinny suplementować witaminę B12.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności