Zdrowie i uroda
Diabelski pierwiastek – siarka
Siarka wcale nie kojarzy nam się z jednym z pierwiastków niezbędnych do życia, a jednak bez niej nasz organizm nie mógłby funkcjonować.
Siarka należy to tzw. makroskładników, czyli składników mineralnych potrzebnych nam w dużych ilościach. Należy tutaj zauważyć, że cześć opracowań nie zalicza siarki do makropierwiastków, ponieważ jest ona ściśle związana z białkiem i przy dużym jego spożyciu nie ma niedoborów siarki.
Siarka wchodzi w skład każdej komórki. Na przykład stanowi ważny składnik kolagenu oraz kreatyny. Do czego jeszcze służy siarka w naszym organizmie?
- wpływa na utrzymanie właściwego stanu i wyglądu włosów, skóry i paznokci;
- ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze oraz pasożytniczobójcze – jest skuteczna w walce z grzybicami spowodowanymi przez drożdże z rodzajuCandida, wspomaga eliminację bakterii chorobotwórczych oraz pasożytów, które często towarzyszą grzybicom;
- zwalcza zakażenia bakteryjne i grzybicze skóry;
- ma działanie przeciwzapalne;
- poprawia sprawność stawów, ułatwia odbudowę chrząstki, wspomaga leczenie chorób zwyrodnieniowych i reumatycznych;
- jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu.
Siarka jest składnikiem wielu związków biologicznie aktywnych. Znajduje się w aminokwasach (tzw. aminokwasy siarkowe – metionina, cystyna i cysteina), witaminie H (biotynie), witaminie B1, oraz heparynie (substancji przeciwdziałającej krzepnięciu krwi).
Kiedy organizm cierpi na niedobór siarki, trudniej przyswaja potrzebne mu składniki mineralne takie jak: magnez, wapń, żelazo, jod, potas, a to prowadzi do kolejnych niedoborów i zaburzeń z nimi związanych.
Brak siarki objawia się zmęczeniem, pogorszeniem nastroju oraz niepokojem.
Zwiększone wydalanie siarki z organizmu występuje podczas wysokich gorączek, w przebiegu chorób zakaźnych i nadczynności tarczycy. Jednak przy diecie bogatej w białko, niedobory siarki praktycznie nie występują.
Do produktów spożywczych bogatych w siarkę zaliczamy: cebulę, czosnek, jaja, mięso i podroby, chrzan, rzepę, rzeżuchę, groch, kapustę, kalafior. Pierwiastek ten występuje też w wodach mineralnych, które mają charakterystyczny (niezbyt przyjemny) zapach (np. Zuber, Polanica).
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl