Zdrowie i uroda

Dieta ketogeniczna

28-02-2023

W 2022 roku została uznana za najgorszą dietę świata, a jednak wciąż jest modna. Na czym polega ketodieta? Jakie są jej wady i zalety?

Założenia diety ketogenicznej

W modelu żywienia rekomendowanym przez Instytut Żywności i Żywienia węglowodany (czyli cukry) powinny dostarczać od 45 do 65% energii w diecie, innymi słowy dzienne zapotrzebowanie na węglowodany jest dla dorosłej osoby nie mniejsze niż 130 g. Natomiast w diecie ketogenicznej cukry powinny stanowić zaledwie 2% dziennej energetyczności jadłospisu (niektóre źródła podają 10% energii z węglowodanów). Jest to wręcz szokująca różnica. W ketodiecie zdecydowanie dominują tłuszcze, które pokrywają około 90% zapotrzebowania energetycznego. Tak niska ilość cukrów w diecie ma na celu wprowadzenie organizmu w stan tzw. ketozy. Zazwyczaj organizm czerpie energię z glukozy, natomiast w ketozie przestawia się na pobór energii z ciał ketonowych (stan jaki powstaje również podczas głodówki). Jest to niejako awaryjny sposób dostarczania energii z pożywieniem, kiedy brakuje podstawowego paliwa, jakim jest glukoza.

Dla kogo jest zalecana dieta ketogeniczna

Istnieją pewne choroby, które dają „dobre powody” do przejścia na ketodietę; mowa tu o: chorobie Alzheimera, choroba Parkinsona, padaczka lekooporna, stwardnienie rozsiane, insulinooporność. We wszystkich tych przypadkach wprowadzenie diety ketogenicznej powinno odbywać się pod kontrolą dietetyka i lekarza.

Zalety diety ketogenicznej

Nie bez powodu dieta ta cieszy się tak dużym powodzeniem. Wśród jej zalet wymienić można:

  • spadek masy ciała;
  • zmniejszenie opuchlizny ciała, w wyniku pozbycia się wody;
  • uczucie sytości (ograniczenie podjadania);
  • początkowy wzrost energii.

Wady diety ketogenicznej

Dieta ta jest bardzo wymagająca. Trzeba niezwykle uważać na ilość zjadanych węglowodanów, bo ich przekroczenie grozi wyjściem ze stanu ketozy.

Na początku stosowania diety mogą wystąpić objawy grypobodobne (zmęczenie, bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty, zaparcia, niska tolerancja wysiłku). Trwają kilka, a nawet kilkanaście dni, do chwili, kiedy organizm zaadoptuje się do stanu ketozy.

Wśród innych wad ketodiety wymienić można:

  • przy długotrwałym jej stosowaniu znika początkowa energia, mogą się za to pojawić uczucie zmęczenia i zaburzenia koncentracji;
  • częste oddawanie moczu;
  • rozregulowanie pracy jelit, co może prowadzić do zaparć i bólu brzucha;
  • przy długotrwałym stosowaniu istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się kamicy moczanowej i dny moczanowej.

Produkty zalecane na diecie ketogennej

  • drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina;
  • tłuste ryby morskie;
  • masło, oleje roślinne, tłuszcz kokosowy;
  • śmietana 18% i więcej;
  • jogurt grecki, mozzarella, feta, tłusty ser biały;
  • jaja;
  • mąka kokosowa, mąka migdałowa;
  • kalafior, brokułu, seler naciowy, cukinia, ogórki kiszone, ogórki świeże, kapusta kiszona, szpinak, jarmuż, marchew, pietruszka, seler, bakłażan, pomidory, sałata;
  • awokado;
  • porzeczki, maliny, jagody, kiwi, cytryny, borówki.

Produkty przeciwwskazane na diecie ketogennej

  • produkty zbożowe – m.in.: pieczywo, makarony, płatki śniadaniowe, ciastka, ryż, otręby, kasze;
  • słodycze;
  • dżemy;
  • soki, napoje gazowane;
  • ziemniaki;
  • kukurydza, ciecierzyca;
  • owoce, oprócz tych zalecanych;
  • mleko, maślanka, kefir;
  • czekolada;
  • alkohol.

Suplementacja

Dieta ketogeniczna jest dietą niedoborową, stąd warto rozważyć suplementację ewentualnych składników, których może brakować organizmowi; chodzi tu zwłaszcza o:

  • sód i potas – ich niedobory mogą wystąpić zwłaszcza przy częstym oddawaniu moczu;
  • kwas foliowy;
  • witaminy z grupy B;
  • błonnik.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności