Zdrowie i uroda

Dieta lekkostrawna ze zwiększoną zawartością białka

06-06-2024

Czy można połączyć dietę lekkostrawną z modnym ostatnio trendem zwiększania zawartości białka w menu? I ewentualnie dla kogo takie połączenie byłoby pomocne?

Jakie jest zadanie diety lekkostrawnej ze zwiększoną zawartością białka?

Dieta lekkostrawna ze zwiększoną zawartością białka jest pełnowartościowym sposobem żywienia, który ma za zadanie dostarczyć wszystkich potrzebnych składników odżywczych oraz odpowiedniej ilości energii. Nie jest dietą wprowadzającą deficyt kaloryczny, zatem nie będzie to dieta odchudzająca. Jej zadaniem jest odciążenie organizmu, który nie ma siły na trawienie, a jednocześnie dostarczenie mu składnika (białka) do odbudowy i regeneracji.

Dla kogo jest przeznaczona dieta lekkostrawna bogata w białko?

Najczęściej dietę tę wprowadza się w chorobach nowotworowych, po rozległych oparzeniach, po resekcji (usunięciu) żołądka, podczas długotrwałej, wysokiej gorączki, u ozdrowieńców wychodzących z choroby, po zabiegach operacyjnych, u osób wyniszczonych.

Można ją wprowadzić również u seniorów, przy czym należy obserwować jak na tej diecie pracują wątroba i nerki oraz zwrócić uwagę na odpowiednie nawodnienie organizmu.

Najlepsze źródła białka w diecie lekkostrawnej ze zwiększoną zawartością białka

Do produktów stanowiących źródło pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka należą przede wszystkim indyk i kurczak, a ponadto także jaja, ryby, mleko i jego przetwory oraz chude mięsa czerwone (królik, cielęcina).

W tym przypadku nie zaleca się spożywania roślin strączkowych, jako źródła białka, ponieważ organizm trudno je trawi.

Sposoby na wprowadzenie dodatkowego białka to jadłospisu

Produkt białkowy powinien znajdować się w każdym posiłku. Nie znaczy to, że za każdym razem trzeba jeść kawałek mięsa albo ryby. Jak wzbogacić codzienne menu w białko?

  • Zupy i sosy zabielaj jogurtem wysokobiałkowym;
  • Zagęszczaj zupy żółtkiem jaja;
  • Jedz koktajle na bazie jogurtu wysokobiałkowego, ewentualnie kefiru, czy maślanki;
  • Jedz galarety z chudym mięsem lub rybami.

Jak gotować?

Jedz potrawy gotowane, gotowane na parze, pieczone w folii, duszone bez wcześniejszego obsmażania na tłuszczu.

Wykluczaj dania smażone oraz wędzone.

Jaja najlepiej jedz gotowane na miękko lub ścięte na parze, omlety pieczone w piekarniku.

Unikaj surowych warzyw. Warzywa i owoce obieraj, możliwie jak najcieniej, ze skórki, która jest ciężkostrawna.

Produkty zalecane w diecie lekkostrawnej bogatej w białko

  • pieczywo jasne, biały ryż, kasza manna, kasza jęczmienna drobnoziarnista, komosa ryżowa (quinoa), makaron pszenny, płatki owsiane błyskawiczne, płatki ryżowe;
  • indyk, kurczak (bez skórki), królik, cielęcina, chuda wołowina, chude ryby (pstrąg, dorsz, sandacz);
  • chude wędliny: drobiowe, polędwica i szynka wieprzowa, schab;
  • mleko, jogurt naturalny (najlepiej wysokobiałkowy), skyr, twaróg, serek wiejski (najlepiej wysokobiałkowy);
  • jaja (zwłaszcza gotowane na miękko);
  • masło, śmietanka (w ograniczonych ilościach), śmietana (najlepiej zawierająca 12%‑18% tłuszczu), oliwa, olej rzepakowy, olej lniany;
  • warzywa w postaci gotowanej (podane z niewielką ilością masła lub oliwy): marchew, pietruszka, seler, burak, dynia, szpinak, cukinia;
  • warzywa w postaci świeżej: sałata, natka pietruszki, koperek, pomidor bez skórki i pestek, starta marchewka;
  • owoce bez skórki: jabłka gotowane lub pieczone, banany pieczone, morele i brzoskwinie w postaci musu/przecieru;
  • ziemniaki (najlepiej w postaci puree z dodatkiem mleka);
  • przyprawy: sok z cytryny, koperek, cynamon, majeranek, lubczyk, natka pietruszki;
  • do picia: woda niegazowana, słaba czarna herbata, napary owocowe, kawa zbożowa, soki warzywne i owocowe rozcieńczone wodą.

Produkty niezalecane w diecie lekkostrawnej bogatej w białko

  • pieczywo razowe, pieczywo żytnie, pumpernikiel, otręby pszenne, brązowy ryż, razowy makaron, słodzone płatki śniadaniowe, pieczywo z dodatkiem ziaren;
  • tłuste mięsa: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki;
  • tłuste ryby: węgorz, halibut, makrela, śledź;
  • tłuste wędliny, boczek, smalec;
  • sery żółte, sery pleśniowe, serki topione, feta;
  • majonez;
  • warzywa: kapusta, papryka, szczypiorek, cebula, czosnek, por, rzodkiewka oraz warzywa konserwowane octem;
  • frytki, placki ziemniaczane, chipsy;
  • owoce suszone
  • orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni;
  • wszystkie nasiona roślin strączkowych, w tym: groch, soczewica, fasola, bób, cieciorka, soja;
  • słodycze;
  • ostre przyprawy jak: pieprz, ostra papryka, curry, chrzan, ocet;
  • napoje alkoholowe;
  • mocna czarna herbata, napoje typu cola, wody gazowane i smakowe.
lista aktualności