Zdrowie i uroda
Dieta na jesienną szarugę
W jesiennej diecie nie powinno zabraknąć:
- Produktów bogatych w witaminę C– uszczelnia ona ściany naczyń krwionośnych, ograniczając rozprzestrzenianie się niepożądanych bakterii w naszym organizmie. Podczas przeziębienia warto wspomagać się witaminą C, najlepiej nie w postaci suplementów (tabletek, kropli), a występującą w naturalnych produktach. Osoby intensywnie trenujące lub też dużo przebywające w niskich temperaturach (np. praca w chłodni), czyli takie, których organizm jest szczególnie obciążony, a tym samym podatny na atak choroby, również powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość witaminy C na talerzu.
Witamina C występuje w papryce, natce pietruszki, owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce (w sezonie jesienno-zimowym kupuj ją w mrożonkach), malinach, żurawinie, brokułach.
- Probiotyków– czyli dobroczynnych bakterii, które m.in. wspomagają odporność organizmu.
Probiotyki znajdziesz przede wszystkim w jogurtach (wybieraj te opisane jako „bio” albo „probiotyczne”; do najczęściej spotykanych szczepów probiotycznych należą: Lactobacillus casei DN-114 001 DEFENSIS, ActiRegularis®, L. acidophilus LA5 i Bifidobacterium BB12).
Dobroczynne bakterie są również obecne w kiszonkach. Jedz więc do woli kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Najlepiej te domowej roboty, zawierają one większą różnorodność korzystnych dla zdrowia bakterii. Dodatkowo znajduje się w nich witamina C oraz kwas mlekowy. Co ciekawe, kisić można również paprykę, cukinię, buraki, śliwki, czy jabłka.
- W Twojej diecie nie powinno też zabraknąć razowego chleba – koniecznie na zakwasie, w którym obecnych jest wiele rodzajów bakterii produkujących kwas mlekowy i również sprzyjających poprawie odporności.
- Wątróbki i generalnie mięsa – znajduje się w nich żelazo, którego braki skutkują m.in. obniżoną odpornością. Żelazo znajduje się też w innych produktach spożywczych, takich jak pestki dyni, otręby pszenne, orzechy laskowe.
- Cebuli i czosnku – zawierają one substancje (fitoncydy) o działaniu zbliżonym do antybiotyków, a więc mające właściwości bakteriobójcze. Dodatkowo warzywa te zawierają witaminę C i składniki mineralne (potas, kobalt, miedź, cynk).
- Rozgrzewających przypraw – takich jak imbir, kardamon, czy cynamon, które nie tylko zapewnią Ci przyjemne ciepełko, ale i wzmocnią odporność.
Jadłospis wspomagający odporność
Śniadanie
Kanapka z pieczywa żytniego na zakwasie z wędliną drobiową (np. szynka Guliwer Indykpolu), masełkiem i sałatką z pomidora, kiszonego ogórka i cebulki.
II śniadanie
Jogurt naturalny z łyżką miodu, otrębami owsianymi, orzechami laskowymi i kiwi.
Obiad
Zupa krem z brokułów.
Pierś z indyka z ananasem i imbirem podawana z kaszą jaglaną. Doprawioną pieprzem i solą pierś kroimy na kawałki, lekko podsmażamy, dodajemy starty imbir-korzeń, posiekaną cebulkę i ananasa pokrojonego w kostkę, podlewamy niewielką ilością wywaru drobiowego i dusimy ok. 10 min, doprawiamy do smaku solą i papryką.
Podwieczorek
Sałatka z kiszonych buraków* (kiszone buraki, czerwona cebulka, koperek, czosnek, jogurt naturalny, sól, pieprz) z kromką chleba na zakwasie.
Kolacja
Zapiekana papryka faszerowana kaszą gryczaną, twarogiem i cebulką, z kropelką oliwy, posypana prażonymi pestkami z dyni.
*Kiszone buraki – buraki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do słoika. Dodajemy czosnek, pieprz, liść laurowy. Zalewamy wodą z niewielką ilością soli. Pozbywamy się pęcherzy powietrza. Zamykamy słoik i pozostawiamy go na kilka dni w temperaturze pokojowej. Kiedy na wierzchu pojawi się piana, przenosimy słoik w chłodniejsze miejsce (np. do piwnicy).
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl