Zdrowie i uroda
Dieta przy zaburzeniach płodności
Żywienie, które jest dobrze zaplanowane pozwala nie tylko przygotować organizm kobiety do ciąży, ale też ma wpływ na płodność u obojga partnerów.
Istnieje coraz więcej danych mówiących, że waga wpływa na płodność. Nadmierne kilogramy, zwłaszcza te umiejscowione w okolicach brzucha, mają niekorzystny wpływ na zdolność do rozrodu. Dzieje się tak, ponieważ tkanka tłuszczowa działa jak fabryka hormonów, zmieniający ich produkcję oraz działanie. U otyłych kobiet cykl menstruacyjny oraz owulacja (jajeczkowanie) mogą zostać zaburzone. Większe ryzyko niepłodności z powodu zaburzeń jajeczkowania związane jest z BMI powyżej 24 kg/m2(czyli chodzi tu już nie tylko o otyłość, ale nawet o nadwagę), ale też z BMI poniżej 20 kg/m2(co jeszcze nie jest niedowagą, a jedynie niską masa ciała!).
Z kolei panowie z nadmierną masą ciała mogą mieć problemy z erekcją oraz produkcją plemników.
Planując zajście w ciążę dobrze jest zmniejszyć masę ciała. Proces ten nie może jednak przebiegać zbyt gwałtownie. Przyjmuje się, że najkorzystniejsza jest utrata 0,5-1 kg na tydzień.
Wśród witamin i składników mineralnych wpływających na funkcje rozrodcze wymienić należy:
- witaminę A – która wpływa na cykl menstruacyjny, uczestniczy w produkcji śluzu zapobiegającego zakażeniom dróg rodnych oraz jest konieczna do prawidłowego rozwoju zarodka; pamiętajcie jednak, że nadmiar witaminy A u kobiet ciężarnych wpływa na obecność wad wrodzonych u noworodków;
- witaminę B6– odpowiada ona za utrzymanie odpowiedniego stężenia progesteronu we krwi;
- witaminę B12– niedobory tej witaminy mogą prowadzić do nawracających poronień, zmniejszają również ruchliwość plemników u mężczyzn;
- witaminę C – która jest głównym czynnikiem chroniącym DNA plemników przed wolnymi rodnikami;
- kwas foliowy – jest niezbędny do utrzymania odpowiedniego poziomu homocysteiny we krwi. Zbyt wysoki poziom homocysteiny (spowodowany przez niedobory kwasu foliowego) utrudnia połączenie plemnika i komórki jajowej, przeszkadzając tym samym w zapłodnieniu;
- żelazo – którego odpowiednia ilość w organizmie matki zmniejsza prawdopodobieństwo przedwczesnego porodu;
- cynk – pierwiastek, który jest potrzebny do prawidłowego przebiegu jajeczkowania; dodatkowo cynk wraz z selenem uczestniczy w produkcji nasienia u mężczyzn i odpowiada za ruchliwość plemników.
Tab. Występowanie witamin i składników mineralnych wpływających na funkcje rozrodcze
Witamina lub składnik mineralny |
Występowanie w żywności |
witamina A |
tran, masło, żółtka jaj |
witamina B6 |
kiełki pszenicy, otręby pszenne, nasiona roślin strączkowych, orzechy, jaja |
witamina B12 |
mięso, mleko i jego przetwory, żółtko jaj |
witamina C |
porzeczka, natka pietruszki, papryka, owoce dzikiej róży, brokuły, pomarańcze, papryka |
kwas foliowy |
sałata, jarmuż, natka pietruszki, brokuły, owoce cytrusowe, kefir, rośliny strączkowe |
żelazo |
drób, ryby, mięso, pełne ziarna zbóż, buraki, pietruszka nać, szczypiorek, brukselka, pestki dyni, soja |
cynk |
pestki dyni, nasiona roślin strączkowych, kiełki i otręby pszeniczne, orzechy brazylijskie, małże i ostrygi |
selen |
orzechy brazylijskie, czosnek, suche nasiona roślin strączkowych |
Dieta sprzyjająca płodności charakteryzuje się wysoką ilością białka roślinnego (suche nasiona roślin strączkowych oraz zboża na przykład: quinoa, amarantus, gryka). Istotne jest również częste jedzenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast ograniczenie tłuszczów typu trans. Innymi słowy w codziennej diecie powinny znaleźć się oleje roślinne, awokado, pestki i orzechy, natomiast wykluczyć z niej trzeba żywność wysokoprzetworzoną i produkty typu fast-food (herbatniki, wafelki, paluszki, ciasto francuskie, hamburgery, itp.). Unikać należy również produktów o wysokim indeksie glikemiczny (zatem zarówno słodyczy, jak i rozgotowanej marchewki).
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|