Zdrowie i uroda

Dieta rozgrzewająca

26-09-2019

Ostatnie dni nas nie rozpieszczają. Po fali długo utrzymujących się letnich upałów, temperatura gwałtownie spadła i po prostu jest zimno. Na szczęście możemy sobie trochę pomóc i rozgrzać się za pomocą diety. Poniższe wskazówki żywieniowe swoje korzenie mają w medycynie wschodniej, jednak opierają się również o współczesną wiedzę.

  1. Jedz ciepłe dania. Unikaj natomiast potraw o temperaturze niższej niż pokojowa oraz gorących. Koniecznie pamiętaj o ciepłym śniadaniu. Świetna będzie owsianka z rozgrzewającymi przyprawami. Nie rób jej z dodatkiem jogurtu, czy mleka, tym razem użyj napoju roślinnego, na przykład migdałowego lub ryżowego.
  2. Zaprzyjaźnij się z zupami. Zamiast na obiad możesz je jeść na kolację. To świetny, lekkostrawny posiłek, który cię otuli ciepłem, a jednocześnie nie obciąża twojego układu trawiennego.
  3. Ogranicz dania surowe i ochładzające, które skądinąd świetnie sprawdzają się w upały. Wymienić tu można:  banany, gruszki, owoce cytrusowe, arbuzy, pomidory, sałatę, seler naciowy, ogórki, bakłażany, szpinak, cukinię, kalafior, mleko sojowe, tofu, jęczmień, pszenicę, amarantus, jogurt, kefir, miętę, pokrzywę, kolendrę, czy majeranek.
  4. Zaprzyjaźnij się z korzeniem imbiru, najlepiej w postaci suszonej. Dodawaj go do różnych potraw, a zwłaszcza tych, które z założenia mają naturę ochładzającą. Pij herbatki imbirowe i napary z imbiru. Możesz je wzbogacać o cynamon, czy goździki.
  5. Spośród produktów zbożowych wybieraj owies, quinoę (komosę ryżową), brązowy ryż, kaszę gryczaną.
  6. Jedz orzechy, nasiona i pestki, takie jak: nasiona słonecznika, nasiona sezamu, orzechy włoskie.
  7. W twojej diecie powinny znaleźć się rozgrzewające warzywa i owoce, takie jak: pietruszka, dynia, bataty, kapusta włoska, cebula, por, czosnek, wiśnie i daktyle.
  8. Bardzo intensywnie rozgrzewa pieprz (mistrzostwo osiągnął tutaj pieprz kajeński). Jednak stosuj go z umiarem, ponieważ w zbyt dużej ilości może mieć efekt ochładzający.
  9. Rozgrzewać mogą również jedzone z umiarem produkty odzwierzęce, takie jak: masło (jedyny produkt nabiałowy uważany za rozgrzewający; najlepiej stosować masło klarowane), drób, pstrągi.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności