Zdrowie i uroda

Dieta w chorobie refluksowej przełyku

24-11-2015

Choroba refluksowa to jedno z najczęściej występujących schorzeń górnego odcinka przewodu pokarmowego. U chorych następuje cofanie się zawartości żołądka (treści pokarmowej żołądka) do przełyku. Soki żołądkowe zawierają kwasy, które silnie podrażniają błonę śluzową przełyku. W wyniku tego, może dojść do stanu zapalnego przełyku.

Objawy choroby refluksowej  przełyku

Do najczęstszych objawów należą:

  • puste odbijanie;
  • zgaga, czyli wrażenie pieczenia za mostkiem;
  • trudności w przełykaniu (dysfagia);
  • wymioty;
  • nudności.

Warto wiedzieć, że objawy mogą się nasilać nie tylko po zjedzeniu czegoś co nam szkodzi, ale też mają na nie wpływ niektóre leki, m.in. środki antykoncepcyjne, metyloksantany, czy leki przeciwcholinergiczne  (generalnie leki, które zmniejszają sprężystość mięśni przełyku).

Postępowanie dietetyczne w chorobie refluksowej przełyku

Ważne jest regularne przyjmowanie 4-5 niedużych posiłków w ciągu dnia. Jemy wolno i dokładnie przeżuwamy.

Z diety należy wykluczyć:

  • owoce cytrusowe, w tym również soki z tych owoców;
  • sok pomidorowy, pomidory oraz ketchup;
  • ostre przyprawy, w tym zioła oraz musztardę, czy sos winegret;
  • miętę;
  • warzywa cebulowe;
  • mocną kawę oraz mocną herbatę;
  • alkohol;
  • napoje energetyzujące;
  • napoje gazowane;
  • tłuste potrawy: tłuste mięso (np. wieprzowinę), tłuste sery, chipsy, frytki;
  • czekoladę i kakao;
  • proszek do pieczenia ciast;
  • kostki rosołowe oraz żywność zawierającą glutaminian sodu;
  • wszystkie produkty i potrawy, które źle tolerujemy.

 

Powinno się również zachować ostrożność spożywając pieczywo razowe oraz surowe warzywa, ponieważ obecny w nich błonnik może nasilać objawy.

Dobrze jest włączyć do diety:

  • szklankę mleka oraz twaróg i masło – nie należy pić więcej niż 0,7 l mleka w ciągu
    dnia;
  • jeżeli pijemy kawę lub herbatę, to należy łączyć je z mlekiem;
  • wody mineralne o dużej zawartości wapnia i pH zasadowym (pH>7);
  • migdały
  • herbatkę z lipy.

Jedzenie nie powinno być ani za zimne, ani za gorące.

Wskazówki odnośnie stylu życia

Dolegliwości może zmniejszyć:

  • uniesienie wezgłowia łóżka;
  • zrezygnowanie z obcisłej odzieży;
  • unikanie głębokich skłonów;
  • powstrzymanie się od ćwiczeń bezpośrednio po jedzeniu i od przyjmowania pozycji leżącej przez dwie godziny po posiłku;
  • rzucenie palenia.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności