Zdrowie i uroda

Dieta w drożdżycy

19.11.2013

Kandydoza to inaczej drożdżyca, czyli choroba wywołana drożdżami z rodzaju Candida. Jej rozwojowi sprzyjają nadmiar cukru w diecie, mała aktywność fizyczna, brak snu, częste branie antybiotyków, leki antykoncepcyjne, nawracające infekcje wirusowe i bakteryjne. Kiedy układ odpornościowy człowieka jest osłabiony, organizm staje się szczególnie narażony na nadmierny rozwój drożdży.

Leczenie kandydozy polega na podawaniu leków przez odpowiednio długi czas. Terapię lekową należy wspomagać odpowiednim żywieniem. Kiedy uda się już usunąć niepożądane drożdże z organizmu, należy powtórnie zasiedlić przewód pokarmowy właściwymi bakteriami. Dodatkowo należy zadbać o wzmocnienie odporności organizmu, tak aby jego bariery ochronne nie uległy ponownemu przełamaniu. Dieta powinna być również bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza witaminy z grupy B, ponieważ dochodzi do ich niedoborów w organizmie.

Właściwe żywienie to nieodzowny element wspomagający leczenie.

Drożdże lubią środowisko obfitujące w cukier, dlatego zaleca się stosowanie diety z ograniczeniem ilości cukrów prostych, w tym również cukru mlecznego, czyli laktozy.

Z diety wykluczamy:

  • wszystkie produkty o wysokim indeksie glikemicznym (np. ziemniaki, miód, dżemy, cukier, napoje gazowane, popcorn, bób gotowany, makaron długo gotowany, gotowaną marchewkę),
  • drożdże i żywność je zawierającą (np. pieczywo zawierające drożdże, ciasta drożdżowe, pizzę, piwo, wino, kostki rosołowe, buliony, żywność z etykietą „hydrolizowane białko roślinne”),
  • alkohol, czarną herbatę oraz kawę – podrażniają przewód pokarmowy i mogą ograniczyć przyswajanie witamin z grupy B,
  • tłuste mięsa i ich przetwory (np. mięso wieprzowe) – obciążają przewód pokarmowy,
  • mleko i jego przetwory – u części chorych objawy mogą się nasilać po spożyciu mleka, ponieważ zawiera cukier mleczny – laktozę,
  • owoce, zwłaszcza takie jak: banany, czereśnie, winogrona.

Co jemy?

  • chleb razowy na zakwasie (czyli bez użycia drożdży),
  • ryż i kasze z pełnego przemiału,
  • chude mięso drobiowe, np. filet z piersi indyczej Samo dobro,
  • ryby morskie,
  • niewielkie ilości niesolonego masła,
  • mleko sojowe i ryżowe,
  • świeże warzywa, (w postaci surowej i gotowanej), zwłaszcza: bakłażan, cukinia, buraki, dynia, szpinak, pomidory bez skórki, seler, por,
  • owoce cytrusowe,
  • awokado,
  • cebulę i czosnek,
  • migdały, pestki dyni i słonecznika, orzechy,
  • jogurty naturalne (absolutnie wykluczyć należy z diety jogurty owocowe),
  • olej rzepakowy i lniany, oliwę,
  • herbatki ziołowe i kawę bezkofeinową,
  • pijemy dużo wody mineralnej – wspomaga odtruwanie organizmu i usuwanie toksyn.

Terapię przeciwgrzybiczną możemy wspomóc stosując w naszej diecie zioła, takie jak: anyż, bazylia, cząber, estragon, kminek, kolendra, koper, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, rozmaryn, rumianek, skrzyp polny, szałwia, tymianek.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl

lista aktualności