Zdrowie i uroda

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

04-09-2019

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS, gościec postępujący) jest chorobą układową tkanki łącznej. Charakteryzuje się silnym bólem stawów, a ponadto zanikami mięśni, zmianami skórnymi, uszkodzeniem nerwów obwodowych, stanami zapalnymi serca, oczu i układu oddechowego oraz stanami podgorączkowymi (gorączka reumatyczna).

RZS ma podłoże immunologiczne. Do końca nie wiadomo jednak dlaczego choroba się pojawia, nie można też jej wyleczyć, można jednak łagodzić objawy. Leczenie RZS polega na połączeniu farmakoterapii, leczenia chirurgicznego, rehabilitacji, fizykoterapii, psychoterapii oraz modyfikacji żywienia.

Dieta w RZS musi być dietą dobieraną indywidualnie. Poniżej znajdziesz pewne ogólne zalecenia, jednak i tak należy wybrać się do dietetyka, aby ułożył model żywienia specjalnie dla ciebie.

Bardzo ogólne zalecenia dietetyczne w RZS:

  • Dieta powinna być urozmaicona.
  • Jedz regularnie (w odstępach nie większych niż 3 godziny) małe posiłki.
  • Ostatni posiłek zjedz na 3 godziny przed snem; powinien on być lekkostrawny.
  • Warzywa i owoce jedz do każdego posiłku (5 razy dziennie); w twoim codziennym jadłospisie powinny znaleźć się: marchew, pietruszka, seler, burak, ogórek, por, sałata, brokuły, warzywa strączkowe, jagody, borówki, żurawina, czarna porzeczka. Natomiast rzadko jedz: ziemniaki, kapustę, paprykę, pomidory, bakłażany, botwinkę, szpinak, rabarbar.
  • Jedz pełnoziarniste produkty zbożowe: razowe pieczywo, razowy makaron, brązowy ryż; zwróć też uwagę na reakcję twojego organizmu na gluten – może on nasilać objawy choroby.
  • Włącz do diety migdały, orzechy włoskie, nasiona chia, siemię lniane.
  • Ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego; rzadko jedz: wieprzowinę, baraninę, tłusty drób, śmietanę, śmietankę, sery, pełnotłuste mleko, zastąp je odpowiednio: indykiem i kurczakiem bez skóry, cielęciną, nabiałem o obniżonej zawartości tłuszczu.
  • Ryby jedz przynajmniej 2 razy na tydzień.
  • Jedz galarety mięsne i rybne.
  • Używaj oleju rzepakowego, oliwy, oleju z lnu; ogranicz olej kukurydziany, słonecznikowy, z winogron i z pestek dyni.
  • Jedz awokado.
  • Ogranicz cukier.
  • Przez cały dzień popijaj wodę mineralną; zrezygnuj z wód smakowych.
  • Odstaw alkohol.
  • Pij lekką czarną herbatę, herbatę czerwoną, czy herbatki owocowe.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności