Zdrowie i uroda
Dieta wzmacniająca odporność
W sezonie grypy i przeziębień spróbuj przygotować organizm do walki i wzmocnij swoją odporność. Zawarte w żywności składniki odżywcze wspomogą siły obronne Twojego organizmu w walce z bakteriami i wirusami...
- Witamina A
Zabezpiecza nabłonek skóry przed uszkodzeniami, tym samym utrudnia wirusom wtargnięcie do wnętrza organizmu. Wzmacnia też układ immunologiczny.
Znajdziesz ją w: tranie, wątrobie, żółtkach jaj, maśle oraz marchwi, papryce, dyni, fasolce szparagowej. Późną jesienią i zimą korzystaj z mrożonek warzywnych przygotowywanych na parze.
- Witamina C
Uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, ułatwiając walkę z katarem. Zwiększa odporność organizmu. Objawy jej niedoborów są szczególnie widoczne w okresie jesienno-zimowym.
Znajdziesz ją w: zielonej pietruszce (wyhoduj natkę w domu*), owocach dzikiej róży, truskawkach, owocach cytrusowych, kiszonej kapuście, żurawinie, brokułach.
- Witamina B6
Niedobór tej witaminy ogranicza produkcję ciał odpornościowych.
Znajdziesz ją w: otrębach pszennych, kiełkach pszenicy, mięsie, orzechach, drożdżach.
- Cynk
Pobudza układ odpornościowy do działania. Broni nas przed przeziębieniem i grzybicą. Łagodzi kaszel oraz chrypę.
Znajdziesz go w: kaszy gryczanej, wątrobie, pestkach dyni i słonecznika, razowym pieczywie, czosnku, ostrygach.
- Selen
Łagodzi stany zapalne. Chroni komórki przed działaniem wolnych rodników.
Znajdziesz go w: orzechach brazylijskich, pestkach dyni i słonecznika, kiełkach pszenicy, podrobach drobiowych.
- Żelazo
Niedobory żelaza objawiają m. in. obniżoną odpornością organizmu. Kiedy nam go brakuje jesteśmy osłabieni i szybko się męczymy.
Znajdziesz je w: wątróbce drobiowej, żółtkach jaj, mięsie, pestkach dyni, otrębach pszennych, kiełkach pszennych.
Porada: Żeby wzmocnić odporność organizmu pij rano na czczo wodę z miodem (nigdy nie zalewaj miodu gorącą wodą) lub napar z imbiru (utarty korzeń imbiru zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na 10 min; gotowy wywar możesz doprawić sokiem z cytryny i miodem).
*Głęboką doniczkę wypełnij ziemią. Włóż do niej korzenie pietruszki tak, aby końce z zawiązkami liści wystawały. Doniczkę postaw w nasłonecznionym miejscu, podlewaj gdy ziemia lekko podeschnie. Natkę możesz też wysiać z nasion.
Jadłospis na poprawę odporności
Śniadanie
Kanapka z wędliną drobiową z sałatką z czerwonej papryki i oliwek
II śniadanie
Jogurt naturalny z łyżką miodu, otrębami pszennymi, orzechami np. brazylijskimi i suszonymi śliwkami, posypany cynamonem
Obiad
Zupa krem z dyni
Pierś z indyka pieczona w ziołach z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty (kiszona kapusta, marchewka, jabłko, oliwa, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier)
Podwieczorek
Sałatka owocowa (pomarańcza, kiwi, gruszka, suszone morele)
Kolacja
Sałatka z kiełkami (miks sałat, kiełki pszenicy, mozarella light, pomidorki koktajlowe, prażone pestki z dyni, oliwa czosnkowa**) z kromką pieczywa razowego i plasterkiem wędliny drobiowej
**pokrojone ząbki czosnku włóż do karafki i zalej oliwą, pozostaw na kilka dni w chłodnym, zacienionym miejscu.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl