Zdrowie i uroda
Dietetyczne mity
Burak jest dobry na anemię, lepiej słodzić miodem, niż cukrem, cytrusy to świetne źródło witaminy C – te twierdzenia to fakty, czy mity? Przekonajcie się sami.
Jedzenie buraków uwolni nas od anemii
Buraki możemy zaliczyć do żywności z modnego ostatnio trendu superfood. To warzywo zawiera kwas foliowy, żelazo, potas, błonnik pokarmowy oraz barwnik – betaninę, która jest silnym przeciwutleniaczem. Buraki wspomagają naszą odporność, pomagają regulować ciśnienie krwi, łagodzą dolegliwości trawienne, takie jak zgaga, czy nadkwasota.
Z drugiej strony trzeba pamiętać, że burak, jak na warzywo, zawiera sporo, bo aż 6,5 g/100 g produktu, sacharozy (cukru, którym słodzimy na przykład herbatę). Z tego powodu buraki nie są polecane w diecie osób chorych na cukrzycę.
Czy jedzenie buraków uwolni nas od anemii? Warzywa te wspomagają co prawda proces tworzenia krwi (mają działanie krwiotwórcze), ale niestety pijąc sok z buraków, czy jedząc same buraki, anemii nie wyleczymy. Gdyby dorosła kobieta chciała pokryć swoje zapotrzebowanie na żelazo polegając tylko na burakach, musiałaby codziennie zjeść ich 21 kilogramów, albo wypić 26 litów soku z buraków. Nawet jeżeli burak zawiera stosunkowo dużo żelaza, to jego przyswajalność jest bardzo mała, wynosi bowiem około 2-5%. Zatem burak jak najbardziej powinien znaleźć się w diecie osób walczących z anemią, ale sam burak nie wystarczy.
Owoce cytrusowe to doskonałe źródło witaminy C
Witamina C jest nazywana witaminą życia. Ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne; chroni przed chorobami serca i miażdżycą. Jej regularne przyjmowanie poprawia odporność naszego organizmu. Oczywiście wcale nie musimy przyjmować jej w postaci suplementów diety, a raczej w owocach i warzywach.
Do warzyw najbogatszych w witaminę C zaliczamy: natkę pietruszki (177 mg/100 g), paprykę czerwoną (144 mg/100 g), jarmuż (120 mg/100 g).
Wśród owoców zawierających najwięcej witaminy C wymienić należy: rokitnik (w zależności od miejsca, w którym rośnie, może mieć od 200 do 1100 mg witaminy C/100 g produktu) , owoce dzikiej róży (do 700 mg/100 g) oraz czarną porzeczkę (183 mg/100 g).
Owoce cytrusowe zawierają witaminę C (cytryna 50 mg/100g, grejpfrut 40 mg/100g), ale są jej bardzo przeciętnym źródłem i daleko im do rekordzistów.
Lepiej jest słodzić miodem niż cukrem
Miód posiada niewielką ilość składników odżywczych (białko, potas, magnez, wapń). Ponadto, zawiera składniki mające działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jednocześnie miód jest produktem wysokokalorycznym i na dodatek zawiera głównie cukry proste, z przewagą fruktozy.
Warto wiedzieć, że 1 łyżeczka cukru dostarcza 20 kcal, natomiast 1 łyżeczka miodu niemal 40 kcal. Zatem na pewno osoby, które są na diecie odchudzającej nie powinny zastępować cukru miodem, a po prostu przestać słodzić.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|