Zdrowie i uroda

Diety o właściwościach przeciwnowotworowych – dieta śródziemnomorska

07-12-2016

Nowotwór to choroba, wobec której w dalszym ciągu jesteśmy w dużym stopniu bezradni. Wydaje się więc rozsądne, poszukiwanie takiego modelu żywienia, który będzie miał właściwości, choć trochę zapobiegające rozwojowi nowotworów.  Przykładem takiej diety może być dieta śródziemnomorska.

Dieta śródziemnomorska

Jest to tradycyjny model żywienia, występujący w większej części Grecji (zwłaszcza na Krecie) oraz w południowych Włoszech. Dodać należy, że ten sposób żywienia rzeczywiście stosowany był w latach 60 XX wieku, natomiast obecnie coraz częściej ulega porzuceniu, na rzecz tzw. diety zachodniej.

Dieta śródziemnomorska może przyczyniać się do ograniczenia ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego, gruczołu sutkowego, prostaty oraz raka żołądka.

Charakterystyka

Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się dużym spożyciem:

  • warzyw (przede wszystkim sałat i szpinaku oraz roślin strączkowych),
  • owoców,
  • pełnoziarnistych produktów zbożowych,
  • orzechów, nasion, ziaren,
  • oliwy i oliwek,
  • czosnku i cebuli oraz przypraw takich jak: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, szałwia.

Dodatkowo, w diecie tej występuje umiarkowane spożycie nabiału (głównie są to sery i jogurt), ryb i owoców morza, drobiu oraz alkoholu (przede wszystkim wina).

Ponadto, w diecie śródziemnomorskiej rzadko się je: czerwone mięso, jaja, cukier.

Działanie przeciwnowotworowe

Dieta śródziemnomorska ma właściwości antyutleniające oraz przeciwzapalne dzięki wysokiej zawartości  m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. oliwa, orzechy) orazpolifenoli. Wśród produktów zawierających dużo korzystnych polifenoli  wymienić należy: czerwoną paprykę, nać pietruszki, pomarańcze, grejpfruty, winogrona, jabłka, brzoskwinie, pomidory, cebulę, nasiona roślin strączkowych, czerwone wino.

Co więcej, w diecie tej występuje żywność bogata w witaminy E i C oraz takie składniki mineralne jak selen – uważa się, że związki te mają działanie ochronne przed rozwojem nowotworów. Źródłem witaminy E będą przede wszystkim oliwki, natomiast witamina C pochodzi z cytrusów, natki pietruszki, czy czerwonej papryki. Selen spożywa się z czosnkiem oraz suchymi nasionami roślin strączkowych.

Do potraw pochodzących z basenu Morza Śródziemnego dodaje się dużo ziół, które również mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz zatrzymujące aktywację substancji sprzyjających rozwojowi nowotworów w organizmie.

Warto również wspomnieć o owocach granatu, mających spore znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Owoce granatu są bogatym źródłem flawonoidów oraz kwasów fenolowych, a zwłaszcza kwasu elagowego. Mają one ochronne działanie w odniesieniu do nowotworów piersi, prostaty, płuc oraz jelita grubego. Sok z granatu ma trzy razy wyższą aktywność przeciwutleniającą niż czerwone wino, czy zielona herbata.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności