Zdrowie i uroda
Indyk skarbnicą składników mineralnych
Mięso indyczego zawiera stosunkowo dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, potas, magnez, żelazo i cynk. Istnieją różnice pomiędzy poszczególnymi elementami tuszki. Najwięcej potasu, magnezu i fosforu można znaleźć w piersiach, zaś żelaza i cynku w nogach i skrzydłach. Jaką rolę składniki te pełnią w naszym organizmie?
- Fosfor (razem z wapniem) odpowiada za twardość kości. Uczestniczy też w przemianach energetycznych podczas skurczu i rozkurczu mięśni. Jeżeli chcecie mieć mocne kości i wystarczająco dużo energii - czy to do jazdy na nartach, czy po prostu do wchodzenia po schodach - zjedzcie sznycle z indyka z serem mozarella*.
- Potas bierze udział w procesach regulacji ciśnienia osmotycznego, usuwa nadmiar wody i sodu z organizmu, ma decydującą rolę w przewodnictwie nerwowym. Pieczoną pierś indyka z tymiankiem czy roladę z morelami powinny przygotować na obiad osoby cierpiące na nadciśnienie.
- Niedobór magnezu w organizmie może doprowadzić do zaburzeń krążenia i pracy serca, nadmiernej nerwowości, problemów z uczeniem się i koncentracją. Zatem osoby z chorobami układu krwionośnego, ale również zestresowane, a w tym i studenci przygotowujący się do egzaminu, powinni pamiętać o sałatce kolorowej z sosem czosnkowym czy o sałatce z indyka w pestkach słonecznika.
- Żelazo jest składnikiem koniecznym do transportu tlenu w organizmie. Osoby, którym go brakuje, są osłabione, szybciej się męczą, mają niższą odporność organizmu. Zdecydowanie lepiej przyswajalne jest żelazo występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Przyswajalność żelaza zwiększa obecność witaminy C, dobrze jest więc połączyć żywność pochodzenia zwierzęcego z warzywami bogatymi w tę witaminę. Polecam wątróbkę z indyka z truskawkami flambirowaną brandy.
- Cynk chroni nas przed infekcjami takimi jak grypa, grzybica, zapalenie spojówek. Łagodzi objawy kataru, kaszel, chrypkę. Zatem udziec z indyka na słodko będzie jak znalazł w okresie zimowych przeziębień.
Pamiętajmy, mięso indycze rzeczywiście ma wysoką wartość odżywczą, jest również produktem niskokalorycznym o istotnych walorach dietetycznych. Co więcej, jest po prostu smaczne i można je przygotować na wiele różnych sposobów. Ale o tym może już innym razem...
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl