Zdrowie i uroda

Jadłospis dla osób ze złamaniami kości

13-09-2016

Menu dla osób ze złamaniem kości powinno by bogate w wapń, witaminę D oraz magnez, mangan, miedź i fluor.

Do każdego posiłku należy wypijać wodę mineralną bogatą w magnez i wapń albo herbatki ziołowe, zwłaszcza napar z pokrzywy, skrzypu oraz herbatkę miętową.

Śniadanie

Jogurt naturalny z płatkami owsianymi (namoczonymi na noc), migdałami i bananem, posypany łyżką maku

albo

Pieczywo typu graham z pastą z makreli (wędzona makrela, majonez z jogurtem naturalnym, kiszony ogórek, koperek, sól, pieprz)

albo

Jajecznica posypana natką pietruszki z sałatką z pomidora i cebuli

II śniadanie

Bułka grahamka z masłem, polędwicą z indyka, kiełkami słonecznika i czerwoną papryką

albo

Szklanka ugotowanego bobu, 2 łyżki pestek dyni

albo

Sałatka z miksem sałat, kolorową papryką i fetą z sosem winegret, posypana sezamem

Obiad

Łosoś na parze posypany prażonymi płatkami migdałów z brązowym ryżem i surówką z białej kapusty i marchewki

albo

Roladki z piersi indyka z mozzarellą i suszonymi pomidorami podane z kaszą gryczaną i brokułami polanymi odrobiną masła

albo

Pierś indyka faszerowana suszonymi morelami i figami pieczona w rękawie z kaszą jęczmienną podawana z ziemniaki posypanymi koperkiem i surówką z marchwi i jabłka

Podwieczorek

Kubek kakao

albo

Koktajl z natki pietruszki, jabłka i cytryny

albo

Szklanka kefiru i garść orzechów włoskich

Kolacja

Zupa warzywna z czerwoną soczewicą

albo

Kasza jaglana z suszonymi owocami i orzechami włoskimi polana jogurtem naturalnym

albo

Sałatka z pieczonych buraków i cieciorki, polana miodowym winegret,  posypana natką pietruszki

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności