Zdrowie i uroda

Jadłospis dla pięknych włosów

08.07.2012

Zanim zaczniesz wydawać fortunę na drogie kosmetyki mające poprawić stan twoich włosów, spróbuj zmienić swoją dietę. Menu bogate w żelazo, białko, miedź, krzem, witaminy z grupy B, witaminę A, czy nienasycone kwasy tłuszczowe z pewnością podziała na włosy jak najlepsza odżywka....

Śniadanie (do wyboru z poniższych)

  • Kanapka z pasztetem z kurczaka (chleb typu graham, pasztet drobiowy Indykpol, pomidor, natka pietruszki)
  • Owsianka z suszonymi śliwkami (mleko, płatki owsiane, tarte jabłko, suszone śliwki, do posypania - cynamon)
  • Pyszny jogurt z truskawkami, prażonymi migdałami i granolą (jogurt naturalny zmiksowany z mrożonymi truskawkami, łyżka miodu, płatki śniadaniowe typu granola, prażone płatki migdałów)

II śniadanie (do wyboru z poniższych)

  • Napój sojowy (waniliowy albo naturalny) zmiksowany ze szklanką malin, kilka migdałów
  • Kanapeczka z pastą twarożkową (pełnoziarniste pieczywo chrupkie, twaróg, rzodkiewki, koperek, otręby pszenne, jogurt naturalny, pieprz)
  • Bułka z polędwicą (bułka z ziarnami dyni, posmarowana łyżeczką masła, z 2 plasterkami polędwicy drobiowej (Indykpol), z papryką czerwoną)

Obiad (do wyboru z poniższych)

  • Bitki cielęce z kaszą gryczaną i duszonymi buraczkami
  • Wątróbka z owocami i ziemniaki
  • Ryba gotowana na parze (filety z ryby np. dorsza skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem; na filetach ułożyć po grudce masła; po ugotowaniu na parze posypać pietruszką) podawać z brązowym ryżem i surówką z marchwi (marchew, jabłko, rodzynki, oliwa, sól, cukier)

Podwieczorek (do wyboru z poniższych)

  • Sałatka owocowa z jabłka z sosem jogurtowym (jabłko, ciemne winogrona, prażone pestki z dyni; sos: jogurt naturalny, łyżka miodu, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki imbiru)
  • Sałatka owocowa z miętową nutą (kiwi, ciemne winogrona, papaja, łyżka miodu, siekane listki mięty)
  • Surówka z cykorii, selera i jabłka (cykorię pokroić w paski, ogórek kiszony, kawałek selera i jabłko zetrzeć na tarce, wymieszać z oliwą, szczypta cukru i soli)

Kolacja (do wyboru z poniższych)

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl

 

lista aktualności