Zdrowie i uroda

Jadłospis zawierający ocet jabłkowy i musztardę

16-03-2016

Poniższy jadłospis zawiera potrawy, w których używa się ocet jabłkowy i musztardę – dwie korzystne dla naszego organizmu przyprawy.

Przepisy na wszystkie potrawy znajdują się pod jadłospisem.

Pamiętajmy o piciu około 1,5-2 litrów płynów; najlepiej żeby była to woda mineralna niegazowana, napary ziołowe (rumianek, mięta, lipa) oraz rooibos.

Śniadanie

Kanapki z bułki grahamki z pastą jajeczną1i ogórkiem kiszonym

albo

Kanapki z pieczywa razowego ze słonecznikiem z Szynką z piersią indyczą, musztardą, sałatą i pomidorem

albo

Jaglanka: ugotowana kasza jaglana z mlekiem migdałowym, wiórkami kokosowymi, suszonym imbirem, zjedzona z pomarańczą

II śniadanie

Sałata z kiełkami i sosem winegret2

albo

Sałatka z awokado3

albo

Bułka grahamka z humusem, pomidorem i oliwą

Obiad

Filet z piersi indyczej w marynacie miodowo-musztardowej4z kaszą gryczaną i surówką z marchwi i jabłka

albo

Cielęcina w marynacie ziołowej5z ziemniakami i sałatką z kapusty6

albo

Łosoś zapiekany w marynacie jogurtowo-ziołowej7z brązowym ryżem i fasolką szparagową

Podwieczorek

Kawałek domowego sernika i jabłko

albo

Kubek kakao i garść ciemnych winogron;

albo

Jogurt naturalny z owocami

Kolacja

Śledzie w occie jabłkowym8z razowym pieczywem i czerwoną papryką

albo

Kolorowa sałatka z fetą9

albo

Zupa krem z selera z pulpetami z indyka10

  1. Pasta jajeczna
    Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z musztardą, majonezem i jogurtem, pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem albo koperkiem.
  2. Sałata z kiełkami i sosem winegret
    Miks sałat, uprażone pestki z dyni i ulubione kiełki wymieszać z sosem vinegret (1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy, np. miodowej, 1 łyżka miodu, sól i pieprz – wszystko dokładnie wymieszać).
  3. Sałatka z awokado
    Sałatę, pokrojone w kostkę miękkie awokado i pokrojony pomidor wymieszać z sosem (3 łyżki oliwy, sok z ½ limonki, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego, sól, pieprz – wszystko dokładnie wymieszać).
  4. Filet z piersi indyka w marynacie miodowo-musztardowej
    Filet z piersi indyka (około 0,9 kg) natrzeć marynatą i zostawić w lodówce przez noc. Na drugi dzień mięso osączyć z marynaty, piec w rękawie do pieczenia w 190˚C przez około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia można rękaw rozciąć, co pozwoli uzyskać chrupiącą, brązową skórkę.
    Marynata: 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka wędzonej papryki, 1 łyżka oregano.
  5. Cielęcina w marynacie ziołowej
    Cielęcinę (ok. 0,9 kg; może być na przykład udziec cielęcy) natrzeć marynatą i zostawić w lodówce przez 2-3 godziny (albo całą noc). Następnie mięso osączyć z marynaty, piec w rękawie do pieczenia w 190˚C przez około 1,5 godziny.
    Marynata: 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 rozgniecione ząbki czosnku, po łyżce suszonych majeranku i tymianku.
  6. Sałatka z kapusty
    Kapustę poszatkować, zetrzeć marchew, rzodkiewkę pokroić na kawałki wymieszać z oliwą, musztardą (1 łyżeczka), solą, cukrem i pieprzem.
  7. Łosoś zapiekany w marynacie jogurtowo-ziołowej
    Około 0,8 kg fileta z łososia, ułożyć w żaroodpornej formie, skropić sokiem z cytryny, popieprzyć. Posiekać pęczek koperku i pęczek natki pietruszki. Zioła wymieszać ze 150 g jogurtu greckiego, 1 łyżką musztardy, solą i pieprzem.  Sosem przykryć łososia. Piec w temperaturze 200˚C przez około 20-25 minut.
  8. Śledzie w occie jabłkowym
    0,5 kg tuszek śledziowych lekko oprószyć mąką i obsmażyć na oleju rzepakowym na złocisty kolor. Włożyć do słoika, przekładając rybę cebulą pokrojoną w piórka. Całość zalać marynatą i zostawić na kilka dni.
    Marynata: szklanka octu jabłkowego, szklanka białego wina, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, szczypta cynamonu, sól i pieprz.
  9. Kolorowa sałatka z fetą
    Fasolkę szparagową (ok. 150 g) ugotować. Cukinię pokroić na plastry i zgrillować (np. na patelni grillowej). Kilka rzodkiewek, pomidor, ogórek, czerwoną paprykę i kostkę sera feta pokroić na kawałki. Szalotkę pokroić w drobniutką kostkę. Całość polać sosem (3 łyżki oliwy zmieszane z 1 łyżeczką musztardy i pieprzem).
  10. Zupa krem z selera z pulpetami z indyka
    1 duży seler (ok. 800 g) i 1 ziemniak ugotować w 1,5 l bulionu drobiowego. W międzyczasie podsmażyć na masełku pokrojony kawałek pora i obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Pora i jabłko dodać do ugotowanych warzyw. Całość zmiksować. Wymieszać z 0,5 szklanki mleka; doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności