Zdrowie i uroda

Jadłospisy dla osób z anemią

17.10.2012

Dieta w anemii (niedokrwistości) powinna być bogata w białko, dobrze przyswajalne żelazo oraz zawierać witaminy i składniki mineralne. Jak prawidłowo ułożyć jadłospis?

Do posiłków pij herbatkę z dzikiej róży, sok pomarańczowy, sok z czarnej porzeczki lub wodę.

Śniadanie - do wyboru z poniższych:

  • Kanapka z kiełkami: pieczywo zwykłe (nierazowe) z masłem, wędliną drobiową i kiełkami pszenicy, pomidor z cebulką
  • Bułka z pieczoną piersią: bułka z pestkami dyni, posmarowana niewielką ilością masła, z 2 plasterkami pieczonej piersi z indyka (pierś marynujemy w ziołach i pieczemy w rękawie w piekarniku) i papryką
  • Kanapka z wątróbką drobiową (porcja dla 1 osoby): 2 wątróbki drobiowe, olej rzepakowy, kilka pieczarek, cebula (mała albo kawałek dużej), kromka chleba tostowego pszennego, ząbek czosnku, sól, pieprz. Na patelni rozgrzej część oleju i krótko obsmaż wątróbki. Po zdjęciu z patelni trzymaj je w cieple. Pieczarki posiekaj i podsmaż na części oleju. Do przyrumienionych dodaj wątróbkę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Resztę oleju wymieszaj z obranym i drobno posiekanym czosnkiem, posmaruj nimi naczynie żaroodporne. Ułóż w nim pieczywo posmarowane masą wątróbkową. Zapiekaj w 180˚C przez ok. 10 min.

II śniadanie - do wyboru z poniższych:

  • Koktajl truskawkowy z otrębami pszennymi: zmiksuj jogurt naturalny ze szklanką truskawek i ewentualnie łyżką miodu; dodaj łyżkę otrąb pszennych
  • Koktajl z warzyw: mały jogurt naturalny wymieszaj z ½ szkl soku pomidorowego, zmiksuj je z obranym (surowym) małym burakiem, połową czerwonej papryki i małym jabłkiem, dopraw do smaku
  • Serek z kiełkami: serek wiejski wymieszaj z pokrojoną rzodkiewką, kiełkami i pestkami słonecznika

Obiad - do wyboru z poniższych:

Kolacja

Przeczytaj więcej o żywieniu w anemii.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl

lista aktualności