Zdrowie i uroda
Jadłospisy dla osób z anemią
Dieta w anemii (niedokrwistości) powinna być bogata w białko, dobrze przyswajalne żelazo oraz zawierać witaminy i składniki mineralne. Jak prawidłowo ułożyć jadłospis?
Do posiłków pij herbatkę z dzikiej róży, sok pomarańczowy, sok z czarnej porzeczki lub wodę.
Śniadanie - do wyboru z poniższych:
- Kanapka z kiełkami: pieczywo zwykłe (nierazowe) z masłem, wędliną drobiową i kiełkami pszenicy, pomidor z cebulką
- Bułka z pieczoną piersią: bułka z pestkami dyni, posmarowana niewielką ilością masła, z 2 plasterkami pieczonej piersi z indyka (pierś marynujemy w ziołach i pieczemy w rękawie w piekarniku) i papryką
- Kanapka z wątróbką drobiową (porcja dla 1 osoby): 2 wątróbki drobiowe, olej rzepakowy, kilka pieczarek, cebula (mała albo kawałek dużej), kromka chleba tostowego pszennego, ząbek czosnku, sól, pieprz. Na patelni rozgrzej część oleju i krótko obsmaż wątróbki. Po zdjęciu z patelni trzymaj je w cieple. Pieczarki posiekaj i podsmaż na części oleju. Do przyrumienionych dodaj wątróbkę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Resztę oleju wymieszaj z obranym i drobno posiekanym czosnkiem, posmaruj nimi naczynie żaroodporne. Ułóż w nim pieczywo posmarowane masą wątróbkową. Zapiekaj w 180˚C przez ok. 10 min.
II śniadanie - do wyboru z poniższych:
- Koktajl truskawkowy z otrębami pszennymi: zmiksuj jogurt naturalny ze szklanką truskawek i ewentualnie łyżką miodu; dodaj łyżkę otrąb pszennych
- Koktajl z warzyw: mały jogurt naturalny wymieszaj z ½ szkl soku pomidorowego, zmiksuj je z obranym (surowym) małym burakiem, połową czerwonej papryki i małym jabłkiem, dopraw do smaku
- Serek z kiełkami: serek wiejski wymieszaj z pokrojoną rzodkiewką, kiełkami i pestkami słonecznika
Obiad - do wyboru z poniższych:
- Wątroba z sosem pomarańczowym
- Udka z kurczaka na styl indyjski
- Udziec z indyka po szlachecku (Indykpol), wg przepisu na opakowaniu, z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką z czerwonej kapusty (czerwona kapusta, jabłko, cebulka, oliwa, sól, pieprz)
Kolacja
- Zupa krem z papryki
- Cukinie faszerowane
- Kanapka z pasztetem drobiowym, np. Pasztet domowy (Indykpol), pieczywo razowe, kolorowa sałatka (pomidor, ogórek kiszony, papryka żółta, oliwa, przyprawy)
Przeczytaj więcej o żywieniu w anemii.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl