Zdrowie i uroda
Jak jeść zdrowo i tanio
Czy zdrowa dieta musi oznaczać dietę drogą? Czy dieta, aby być korzystną dla naszego organizmu, musi zawierać kosztowną żywność jak awokado, quinoa, nasiona chia?
Nie, nie musi tak być. Z poniższego artykułu dowiecie się, jak jeść zdrowo i ekonomicznie. Chciałam jednak podkreślić, że za jakość się płaci, a na jedzeniu, w miarę możliwości, nie powinniśmy oszczędzać, bo w dłuższym czasie odbije się to na naszym zdrowiu. Wcale nie musimy podążać za modnymi i jednocześnie często drogimi superfood, żeby zjeść smacznie, a przede wszystkim zdrowo.
Podstawowe założenia, które powinna spełniać każda dieta, niezależnie od ceny jej składników, są następujące:
- główne źródło energii mają stanowić produkty zbożowe;
- mięso jemy z umiarem, zastępując je rybami oraz roślinami strączkowymi;
- ograniczamy tłuszcze zwierzęce, ale jemy „dobre” tłuszcze, czyli takie zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe;
- jemy warzywa i owoce w możliwie dużych ilościach;
- mleko i/lub jego przetwory są naszym codziennym elementem diety – o ile nie mamy na nie alergii;
- ograniczamy spożycie: żywności przetworzonej, słodyczy, soli i alkoholu;
Do tego wszystkiego pamiętamy o codziennej aktywności fizycznej.
Porady praktyczne jak jeść zdrowo i taniej:
- Pijmy wodę, najlepiej kranówkę. Nie kupujmy napojów gazowanych, czy soków.
- Jedzmy kasze gryczaną i jaglaną. Kupujmy je w dużych opakowaniach. Te w stugramowych woreczkach są droższe. Jeżeli potrzebujemy na przykład mąki jaglanej (która jest zdecydowanie droższa od kaszy), wystarczy odrobina cierpliwości i młynek do kawy.
- Warzywa i owoce jedzmy sezonowo. Dla zdrowia wcale nie potrzebujemy drogich, egzotycznych kiwi, awokado, czy kaki. Tańsze i bardzo wartościowe będą nasze, polskie: jabłka, gruszki, marchew, buraki, kapusta, seler, itp.
- Umyte, czy pokrojone warzywa i owoce kosztują więcej, niż te, które sami musimy przygotować.
- Zimą możemy też kupować warzywa mrożone, tzw. mieszanki warzywne na wagę będą tańsze, od tych kupowanych w małych opakowaniach.
- Mięso jedzmy na zmianę ze strączkami, z których można przygotować zupy, burgery, różne gulasze, zarówno w stylu europejskim, jak i azjatyckim.
- Zamiast łososia kupujmy, również bogate w kwasy omega-3, śledzie.
- Mięso kupujmy dobrej jakości, możliwie chude. Doskonały stosunek ceny do jakości ma indyk. Najlepiej samodzielnie zrobić sobie pasztet, czy upiec pierś (będzie i na obiad i na kanapki). Jeżeli kupujemy wędliny, czytajmy składy i wybierajmy te z wysoką zawartością mięsa. Lepiej zjeść mniej plasterków, ale czegoś za co nasz brzuch nam podziękuje.
- Wybierajmy jogurty naturalne (i sami je „dosmaczajmy” miodem, czy owocami), zamiast jogurtów owocowych.
- Posadźmy zioła w doniczkach. Na naszych parapetach niech rosną bazylia, majeranek, mięta, pietruszka, oregano, tymianek i inne. Nie tylko nadają potrawom charakteru, ale też mają liczne właściwości zdrowotne.
- Regularnie sprawdzajmy stan naszych zapasów. Czyśćmy lodówkę z resztek, przyrządzając z nich zapiekanki, czy gulasze. Ze starego pieczywa róbmy tosty, grzanki do zupy albo ścierajmy je na tartą bułkę.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|