Zdrowie i uroda

Jak porównać zawartość mięsa w parówce drobiowej i wieprzowej

28.08.2012

Mięso wieprzowe zawiera do 30% tłuszczu i 25% tkanki łącznej (czyli ścięgien, chrząstek), w mięsie drobiowym jest tylko do 15% tłuszczu i do 10% tkanki łącznej. Wyszczególniony w parówce drobiowej jako osobny składnik - tłuszcz - jest w parówce wieprzowej uznany za „mięso". W rzeczywistości parówka drobiowa może zawierać znacznie więcej mięsa w „czystej postaci", czyli pełnowartościowego białka, niż wieprzowa. Pamiętaj, że mięso wieprzowe z definicji zawiera więcej tłuszczu niż drobiowe.

Dla zobrazowania powyższych wymagań Parówki Jedynki w dwóch wariantach: drobiowym i wieprzowym z różną % zawartością mięsa:

Skład dla Jedynek:

mięso 71% (w tym mięso indycze 78,9%, mięso z kurczaka 12,1%, mięso wieprzowe 9%), tłuszcz wieprzowy, woda, skóry wieprzowe, regulator kwasowości mleczan sodu, sól, białko sojowe, przyprawy, przeciwutleniacz izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca azotyn sodu.

Gdybyśmy produkowali parówki Jedynki z mięs wieprzowych skład byłby jak niżej:

mięso wieprzowe 84%, woda, regulator kwasowości: mleczan sodu, sól, białko sojowe, przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl

lista aktualności