Zdrowie i uroda
Jak robić zakupy – miód
Miód ma chyba tyle samo przeciwników co zwolenników. Przeciwnicy mówią, że to silny alergen, że często jest kiepskiej jakości, że się od niego tyje. Zwolennicy podkreślają jego rolę w poprawie odporności. Jak to zatem jest z tym złocistym płynem, który tak uwielbiał Kubuś Puchatek?
Co w miodzie siedzi:
- węglowodany – miód niestety jest wysokokaloryczny, 100 g miodu to ok. 324 kcal (1 łyżeczka – ok. 40 kcal);
- witaminy głównie z grupy B oraz witamina A, C i K;
- składniki mineralne jak: żelazo, mangan, magnez;
- olejki eteryczne;
- bioflawonoidy;
- enzymy;
- substancje o działaniu bakteriobójczym i przeciwzapalnym.
Skład miodu oraz jego smak są uzależnione od rodzaju roślin z jakich został zebrany nektar.
- Miód rzepakowy jest słodki.
- Miód gryczany jest ostry.
- Miód wrzosowy ma lekką goryczkę.
Przechowywanie miodu
Miód przechowujemy szczelnie zamknięty, w chłodnym (10-14˚C), suchym i ciemnym miejscu.
Przykłady właściwości różnych odmian miodu
- Lipowy – ma działanie nasenne, uspokajające. Stosowany w objawach grypy, przewlekłych przeziębieniach, kaszlu.
- Akacjowy – polecany w schorzeniach układu pokarmowego.
- Gryczany – polecany w niedoborach żelaza i nadciśnieniu. Ma właściwości antybiotyczne.
- Rzepakowy – wspomaga układ krążenia. Wzmacnia serce.
- Spadziowy – używany w katarze, chorobach dróg oddechowych oraz astmie.
Zakupy
W sklepach coraz trudniej jest kupić polski miód, za to mnóstwo jest miodów chińskich. W miodach sprowadzanych z zagranicy są obce pyłki, które mogą mieć silne właściwości uczulające. Poza tym Chińczycy podają swoim pszczołom antybiotyki. Wspierajmy polskich pszczelarzy i świadomie kupujmy polski miód. Nie kupujmy miodów oznaczonych jako: „niepochodzący z państw członkowskich Unii Europejskiej”.
Na etykiecie należy sprawdzić kiedy miód został rozlany do słoików. Jeżeli po czterech miesiącach jest całkowicie płynny (wyjątkiem może być miód akacjowy) – może to oznaczać, że producent dolał do niego wodę.
Istnieje przekonanie, że szybko się scukrza tylko sztuczny miód. Tak nie jest. Najszybciej w formę stałą przechodzi miód rzepakowy, natomiast miód akacjowy może pozostać płynny i przez pół roku. Jak upłynnić miód? Słoik z miodem wstawiamy do wody o temperaturze 40˚C. Pamiętaj, zbyt wysoka temperatura niszczy działanie zdrowotne miodu.
Jak rozpoznać sztuczny miód?
Test nr 1. Nabieramy płynny miód na łyżkę i wlewamy z powrotem do słoika. Jeżeli powstanie piramidka – miód jest oryginalny; jeżeli otrzymamy wgłębienie – mamy do czynienia z podróbką.
Test nr 2. Wlewamy 3 łyżki miodu do szklanki z zimną wodą. Prawdziwy miód spływa nieprzerwanym strumieniem i wolno się rozpuszcza po zebraniu na dnie. Fałszywy tworzy wiry i szybko się rozpuszcza.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl