Zdrowie i uroda

Jak robić zakupy – miód

14.01.2014

Miód ma chyba tyle samo przeciwników co zwolenników. Przeciwnicy mówią, że to silny alergen, że często jest kiepskiej jakości, że się od niego tyje. Zwolennicy podkreślają jego rolę w poprawie odporności. Jak to zatem jest z tym złocistym płynem, który tak uwielbiał Kubuś Puchatek?

Co w miodzie siedzi:

  • węglowodany – miód niestety jest wysokokaloryczny, 100 g miodu to ok. 324 kcal (1 łyżeczka – ok. 40 kcal);
  • witaminy głównie z grupy B oraz witamina A, C i K;
  • składniki mineralne jak: żelazo, mangan, magnez;
  • olejki eteryczne;
  • bioflawonoidy;
  • enzymy;
  • substancje o działaniu bakteriobójczym i przeciwzapalnym.

Skład miodu oraz jego smak są uzależnione od rodzaju roślin z jakich został zebrany nektar.

  • Miód rzepakowy jest słodki.
  • Miód gryczany jest ostry.
  • Miód wrzosowy ma lekką goryczkę.

Przechowywanie miodu

Miód przechowujemy szczelnie zamknięty, w chłodnym (10-14˚C), suchym i ciemnym miejscu.

Przykłady właściwości różnych odmian miodu

  • Lipowy – ma działanie nasenne, uspokajające. Stosowany w objawach grypy, przewlekłych przeziębieniach, kaszlu.
  • Akacjowy – polecany w schorzeniach układu pokarmowego.
  • Gryczany – polecany w niedoborach żelaza i nadciśnieniu. Ma właściwości antybiotyczne.
  • Rzepakowy – wspomaga układ krążenia. Wzmacnia serce.
  • Spadziowy – używany w katarze, chorobach dróg oddechowych oraz astmie.

Zakupy

W sklepach coraz trudniej jest kupić polski miód, za to mnóstwo jest miodów chińskich. W miodach sprowadzanych z zagranicy są obce pyłki, które mogą mieć silne właściwości uczulające. Poza tym Chińczycy podają swoim pszczołom antybiotyki. Wspierajmy polskich pszczelarzy i świadomie kupujmy polski miód. Nie kupujmy miodów oznaczonych jako: „niepochodzący z państw członkowskich Unii Europejskiej”.

Na etykiecie należy sprawdzić kiedy miód został rozlany do słoików. Jeżeli po czterech miesiącach jest całkowicie płynny (wyjątkiem może być miód akacjowy) – może to oznaczać, że producent dolał do niego wodę.

Istnieje przekonanie, że szybko się scukrza tylko sztuczny miód. Tak nie jest. Najszybciej w formę stałą przechodzi miód rzepakowy, natomiast miód akacjowy może pozostać płynny i przez pół roku. Jak upłynnić miód? Słoik z miodem wstawiamy do wody o temperaturze 40˚C. Pamiętaj, zbyt wysoka temperatura niszczy działanie zdrowotne miodu.

Jak rozpoznać sztuczny miód?

Test nr 1. Nabieramy płynny miód na łyżkę i wlewamy z powrotem do słoika. Jeżeli powstanie piramidka – miód jest oryginalny; jeżeli otrzymamy wgłębienie – mamy do czynienia z podróbką.

Test nr 2. Wlewamy 3 łyżki miodu do szklanki z zimną wodą. Prawdziwy miód spływa nieprzerwanym strumieniem i wolno się rozpuszcza po zebraniu na dnie. Fałszywy tworzy wiry i szybko się rozpuszcza.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl

lista aktualności