Zdrowie i uroda

Jak z pomocą diety dbać o skórę

17-07-2020

Nasza skóra latem jest wystawiana na wysoką temperaturę, promieniowanie słoneczne, suche powietrze. Te wszystkie czynniki mogą znacząco pogorszyć jej stan. Warto więc szczególnie o nią zadbać, pielęgnując zarówno z zewnątrz, jak i od środka, tak żebyśmy jesienią mogli się cieszyć zdrową, jędrną, muśniętą słońcem skórą.

Pielęgnacja skóry z zewnątrz

Przypomnę tutaj tylko, że w letnie dni niezwykle ważne są:

  • regularne smarowanie skóry silnie nawilżającymi kremami;   
  • ochrona przed promieniowaniem – stosujemy filtry naturalne: masło Shea, sok aloesowy, olej arachidowy; chemiczne – pochłaniające promieniowanie; fizyczne – takie jak dwutlenek tytanu, czy tlenek cynku, odbijające promieniowanie;
  • stosowanie środków regenerujących (m.in. przeciwzapalnych, łagodzących, rozjaśniających).

Pielęgnacja skóry od środka, czyli co jeść

Składnikami, które mają szczególne znaczenie dla kondycji skóry, są:

  • Witamina A oraz karetonoidy (beta-karoten, zeaksantyna, luteina, likopen) – ograniczają one szkodliwe działanie promieniowania UV, pobudzają produkcję kolagenu, dzięki czemu skóra jest bardziej jędrna, zmniejszają ilość zrogowaciałego naskórka, pomagają rozjaśnić przebarwienia posłoneczne i hormonalne, zmniejszają produkcję łoju, a nawet zmniejszają drobne zmarszczki mimiczne. Znajdują się w: marchwi, batatach, dyni, papryce, jarmużu, szpinaku, morelach, mango, pomidorach, żółtku jaj, łososiu oraz wątróbce.
  • Witamina C – odpowiada za produkcję kolagenu, dzięki czemu poprawia elastyczność skóry, przyspiesza gojenie ran oraz oparzeń słonecznych, spłyca pierwsze zmarszczki. Można ją znaleźć w owocach dzikiej róży, natce pietruszki, czerwonej papryce, czarnej porzeczce, truskawkach.
  • Witamina E – jej niedobory mogą powodować suchość skóry oraz zespół obrzęku z rumieniem grudkowatym. Jest obecna w: oleju słonecznikowym, nasionach słonecznika, migdałach, kiełkach pszenicy.
  • Witamina B3 – nawilża naskórek, jej niedobory prowadzą do wystąpienia plam hiperpigmentacyjnych, a skóra staje się szorstka i sucha. Źródłem tej witaminy są: kurczak, łosoś, orzeszki ziemne, otręby pszenne.
  • Resweratrol, antocyjany, kurkumina, czyli polifenole – zapewniają skórze dobre nawilżenie i poprawiają jej elastyczność, zmniejszają plamy starcze. Występują w: czerwonym winie, goździkach, zielonej herbacie, jagodach, borówkach, kurkumie.

Ponadto, istotny wydaje się związek pomiędzy wyglądem i kondycją skóry, a stanem jelit. Obecność szkodliwych bakterii w jelitach może powodować trądzik młodzieńczy, łuszczycę, czy egzemę. Jeżeli chcemy, żeby w naszych jelitach zamieszkały dobre bakterie, powinniśmy wzbogacić codzienne menu w pre- i probiotyki. Źródłem prebiotyków są: cykoria, czosnek, cebula, por, ugotowane i wystudzone ziemniaki, zimny makaron (patrz artykuł o skrobi opornej:  Czy zimny makaron pomaga schudnąć i dlaczego warto jeść czerstwy chleb?). Natomiast probiotyki są obecne w jogurtach (wybierajmy naturalne), kefirach oraz w kiszonkach.

Ogranicz też cukier. Uczestniczy on w obniżaniu elastyczności skóry, przyspiesza jej starzenie i powoduje wzrost pigmentacji (czyli powstawania plam).

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności