Zdrowie i uroda
Jedzenie nie jest źródłem rozprzestrzeniania się koronawirusa
Naukowcy nieustannie sprawdzają, jaką drogą rozprzestrzenia się wirus SARS-CoV-2. Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności, czyli EFSA, w wydanym przez siebie oświadczeniu stwierdziła, że aktualnie brak dowodów wskazujących na to, iż żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia się koronawirusa. Wcześniejsze doświadczenia z podobnymi wirusami (SARS-CoV oraz MERS-CoV) pokazały, że nie rozprzestrzeniają się one za pośrednictwem żywności. Obecnie nie ma podstaw do podejrzeń, że wirus SARS-CoV-2 miałby zachowywać się inaczej. Wirus ten rozprzestrzenia się drogą kropelkową z człowieka na człowieka (np. przy kaszlnięciu, czy kichnięciu), potrzebuje też człowieka, żeby się rozmnożyć.
W kuchennej walce z koronawirusem może być skuteczna wysoka temperatura. Podgrzewanie żywności w temperaturze 60˚C przez 30 minut zabija wirusa SARS, bliskiego krewnego koronawirusa. Z tego powodu potrawy poddane obróbce termicznej uważane są za bezpieczne.
Wirus SARS-CoV-2 należy do wirusów, których materiał genetyczny osłonięty jest ochronną warstwą tłuszczu i jako taki jest wrażliwy na działanie substancji rozpuszczających tłuszcz, np. alkoholu, czy środków powierzchniowo czynnych obecnych w mydłach i detergentach do zmywania naczyń. Brak jest, co prawda, badań naukowych w odniesieniu bezpośrednio do koronawirusa, ale uważa się, że, zwłaszcza zmywanie i suszenie naczyń w zmywarce ustawionej na co najmniej 60˚C zabija ten wirus.
Przyjmuje się, że pieczywo, podobnie jak inne typy żywności, nie przyczynia się do zakażenia koronawirusem. Jeżeli jednak mamy wątpliwości (ze względu na fakt, że, o ile było niepakowane, mogło mieć potencjalny kontakt z osobą zakażoną) zawsze możemy zakupione pieczywo, po przyniesieniu do domu, włożyć na 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 200˚C.
W obliczu pandemii koronawirusa należy szczególnie skrupulatnie przestrzegać zasad higieny generalnie obowiązujących w kuchni. Trzeba oddzielać produkty surowe od poddanych obróbce termicznej. Dokładnie i często myć ręce oraz narzędzia kuchenne. Pamiętać też o dezynfekowaniu powierzchni kuchennych (blatów, uchwytów, drzwi lodówki, itp.).
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|