Zdrowie i uroda

Karob – zdrowszy zamiennik kakao?

26-05-2015

Gorzka czekolada, czy kakao (takie na mleku) zawierają magnez, a do tego są bardzo smaczne. Chyba każdy je lubi zjeść od czasu do czasu. Ale co mają zrobić osoby, które są uczulone na kakao? Dla nich wyjściem awaryjnym może być karob.

Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego, jest naturalną substancją uzyskiwaną z ziaren drzewa karobowego (znanego również jako szarańczyn strąkowy). Karob jest uważany za zamiennik kakao. Można go stosować zamiast kakao w dowolnym przepisie. Poleca się go osobom cierpiącym na alergię na kakao.

Zalety karobu

  • zawiera dużo wapnia (348 mg w 100 g);
  • jest korzystny w diecie osób walczących z osteoporozą, kobiet oraz rosnących dzieci;
  • nie zawiera kofeiny oraz teobrominy – jest bezpieczny dla dzieci oraz dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze;
  • zawiera witaminę E oraz inne przeciwutleniacze, które są związkami chroniącymi przed wolnymi rodnikami, uważane są one też za substancje przedłużające młodość;
  • zawiera mniej kalorii niż kakao – jest więc mile widziany w diecie osób odchudzających się oraz generalnie dbających o linię;
  • obniża poziom cholesterolu we krwi – do swoich jadłospisów mogą go włączyć osoby zagrożone hipercholesterolemią oraz miażdżycą;
  • zawiera substancję (kwas galusowy) o właściwościach przeciwbólowych oraz antybakteryjnych;
  • jest stosowany w leczeniu biegunek u dzieci (w tym również niemowląt) oraz dorosłych;
  • poprawia trawienie;
  • dodawany do produktów spożywczych ma właściwości zagęszczające, nadaje żywności „kremową” konsystencję, stąd jest dobrym dodatkiem do kremów, czy musów;

Ciekawostką jest, że ze strąków drzewa karobowego wyrabia się wina i likiery. Istnieje też miód karobowy.

Uwaga: nie należy jeść karobu bez ograniczeń, w wysokich stężeniach może powodować wzdęcia.

Na koniec należałoby zapytać, czy karob rzeczywiście jest lepszy od kakao? To ostatnie ma również swoje zalety; zawiera choćby dużo więcej magnezu i żelaza niż karob. Najlepiej jest, o ile nie jesteśmy uczuleni, stosować je zamiennie. Wtedy wachlarz korzyści, które sobie zapewniamy, jest najszerszy.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności