Zdrowie i uroda
Kasza – dobra nasza
Kasze na stałe powinny zagościć w naszym jadłospisie. Możemy je jeść na wiele sposobów i nigdy nie będzie nudno.
Kasze to źródło pożądanych w naszej diecie węglowodanów złożonych. Są co prawda dosyć kaloryczne, ale nie przybędzie wam od nich dodatkowych kilogramów, jeżeli tylko nie będziecie ich jeść z zawiesistymi sosami albo tłustym mięsem. Same kasze niemal nie zawierają tłuszczu.
Kasze są bogate w błonnik, dlatego po ich zjedzeniu długo czujemy się syci. Błonnik dodatkowo pomoże nam w zaparciach. Dostarczają nam też witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminę E. Ze składników mineralnych obecnych w kaszach wymienić należy:
- magnez – uspokaja, jest konieczny dla pracy serca i mięśni;
- potas – usuwa nadmiar wody z organizmu, obniża ciśnienie;
- żelazo – jego niedobory prowadzą do anemii;
- cynk, mangan miedź.
Białko obecne w kaszach nie jest białkiem pełnowartościowym. W celu uzupełnienia ich wartości odżywczej należy je łączyć z produktami pochodzenia zwierzęcego: mięsem drobiowym, mlekiem, jajkami.
Najwięcej składników odżywczych zawierają kasze gruboziarniste.
Kasza jaglana
Powstaje z ziaren prosa. Ma lekko słodki posmak. Zawiera lecytynę oraz krzemionkę, żelazo i miedź. Jest to produkt bezglutenowy, zatem odpowiedni dla osób cierpiących na celiakię oraz nietolerancję glutenu. Ma silne właściwości alkalizujące (zasadowe), czyli stanowi przeciwwagę dla zachodniego, kwasotwórczego stylu żywienia. Jest szczególnie polecana dla małych dzieci oraz dla osób na diecie lekkostrawnej. Ma właściwości antywirusowe, stąd jest zalecana przy przeziębieniach.
Można ja podawać na słodko oraz jako dodatek do mięs.
Kasza jęczmienna
Wyróżniamy tu kilka rodzajów: pęczak, kaszę perłową, kaszę łamaną. Pęczak jest to całe ziarno jęczmienia pozbawione łuski. Otrzymuje się z niego, w zależności od stopnia pokrojenia i wypolerowania, kaszę perłową albo łamaną.
Kasza jęczmienna jest dobrym źródłem niacyny (witaminy PP), która korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz obniża poziom cholesterolu w tętnicach.
Tradycyjna polska zupa z użyciem kaszy jęczmiennej to krupnik (http://www.dobrzejesc.com/krupnik/). Kaszę jęczmienną można również stosować jako dodatek do mięs, zapiekanek, gołąbków, sałatek.
Kuskus
Moim zdaniem kuskus to trochę oszustwo. Wydaje się, że to jakaś egzotyczna kasza, a to nic innego jak kasza z pszenicy. Podczas produkcji gotuje się ją na parze, dzięki czemu w domu wystarczy tylko zalać ją wrzątkiem i poczekać 5 minut. Jest lekkostrawna i sycąca. Zawiera gluten.
Kuskus może stanowić element sałatek. Jest smaczny na słodko z miodem, orzechami i suszonymi owocami. Stanowi też dobry dodatek do mięs.
Kasza manna
Kolejna kasza pszenna. Zawiera mało błonnika, witamin i składników mineralnych, ale sporo jodu. Jest lekkostrawna, dlatego zaleca się ją w diecie cierpiących na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz dla rekonwalescentów.
Przeważnie podawana w postaci zup mlecznych, lub na słodko jako rodzaj kremu z sokiem owocowym czy konfiturą.
Kaszę gryczaną znajdziecie w osobnym artykule Kipi kasza
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl