Zdrowie i uroda
Kasza jaglana
Jagła, czyli kasza jaglana, była w dawnej Polsce uznawana za królową kasz. Rządziła nie tylko w chatach ubogich, ale również na szlacheckich stołach. Obecnie moda na nią powraca. I nie jest to bezmyślny trend, ponieważ jagła to jedna z korzystniejszych dla naszego zdrowia kasz.
Kaszę jaglaną otrzymuje się zprosa. Jest ono jednym z najstarszych zbóż uprawianych na całym świecie.
Wartość odżywcza
Kasza jaglana:
- jest bezglutenowa, mogą więc ją stosować osoby cierpiące na celiakię;
- stanowi świetne źródło krzemu, który odpowiada za dobry wygląd włosów, paznokci i skóry oraz pozwala zachować elastyczność naczyń krwionośnych;
- zawiera beta-karoten (to on nadaje kaszy żółty kolor), który dobrze wpływa m.in. na nasze oczy;
- to doskonałe źródło witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B1,B2, B6);
- na tle zbóż, takich jak: pszenica, owiec, żyto, jęczmień, ryż, stanowi doskonałe źródło żelaza;
- jest źródłem magnezu, potasu oraz witaminy E w diecie;
- zawiera łatwo przyswajalne białko, w którym obecny jest m.in. tryptofan, aminokwas, którego nasz organizm nie potrafi wyprodukować, a jest mu on niezbędny do prawidłowego działania.
Działanie zdrowotne kaszy jaglanej
Kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze.
W tradycyjnej medycynie wschodniej proso ma naturę termiczną ochładzającą. Jednak kasza jaglana z dodatkiem imbiru, kardamonu, czy cynamonu, może też rozgrzewać.
Wzmacnia osłabiony (np. grypą żołądkową) organizm.
Ma działanie oczyszczające, usuwa z organizmu złogi, toksyny, metale ciężkie, a nawet pozostałości po antybiotykach.
Usuwa również nadmiar wilgoci i śluzu z organizmu, stąd specjaliści medycyny holistycznej polecają ją w diecie osób cierpiących na katar oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych.
Dodatkowo, jagła ma właściwości przeciwwirusowe.
Warto podawać ją dzieciom, na przykład w formie puddingu/budyniu wraz z owocami i orzechami.
Kleik z kaszy jaglanej zaleca się osobom cierpiącym na zaburzenia pracy przewodu pokarmowego oraz rekonwalescentom po operacjach, jak również w zwykłych przeziębieniach.
Ma działanie przeciwgrzybicze. Jest jednym z najlepszych zbóż w menu osób cierpiących na grzybicę (Candida albicans).
Jak gotować kaszę jaglaną, żeby była smaczna
Moim ulubionym sposobem przygotowania kaszy jaglanej jest jej uprażenie, przed gotowaniem. Kaszę wsypujemy do rozgrzanego garnka i prażymy na małym ogniu, stale mieszając, do momentu, kiedy poczujemy orzechowy aromat (uwielbiam go). Następnie uprażoną kaszę zalewamy gorąca wodą, płuczemy jagłę i odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wypłukaną kaszę gorącą wodą (w proporcji 2 części wody, jedna kaszy) i gotujemy pod przykryciem, bez mieszania, około 10 minut.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl |
---|