Zdrowie i uroda
Magnez
Magnez często określa się jako pierwiastek życia, nie wydaje się to być przesadą, kiedy spojrzymy na listę funkcji, które pełni w organizmie człowieka.
Rola magnezu
W naszym organizmie magnez odgrywa następującą rolę:
- jest niezbędny do budowy kości i zębów;
- uczestniczy w kurczliwości mięśni;
- przyspiesza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym, co chroni przed zakwaszeniem organizmu;
- ma działanie przeciwstresowe i uspokajające;
- spowalnia procesy starzenia się;
- bez niego wiele enzymów nie mogłoby pracować;
- jest niezbędny do transportu sodu i potasu, a więc m.in. uczestniczy w regulacji równowagi wodnej w organizmie;
- działa ochronnie na serce, zapobiegając jego niedotlenieniu;
- jest również uważany za czynnik przeciwzakrzepowy;
Niedobory magnezu
Niedobór magnezu w organizmie może doprowadzić m.in. do: zaburzeń krążenia, zaburzeń pracy serca, niedokrwistości, nadmiernej nerwowości, skurczy mięśni, kruchości kości, spadku odporności.
Niestety, magnez jest pierwiastkiem trudno przyswajalnym i jego niedobory są powszechne. Co gorsza, magnez szybciej „ucieka” z naszego organizmu w okresie, kiedy jesteśmy poddawani stresom i napięciom nerwowym. Jego brak z kolei nasila nadpobudliwość i podatność na stres. W ten sposób koło sie zamyka. Dlatego też niezwykle ważne jest zwracanie szczególnej uwagi na ilość magnezu dostarczaną z pożywieniem.
Nadmiar magnezu
Osoby, których nerki pracują prawidłowo nie cierpią na nadmiar magnezu.
Źródła magnezu w diecie
Dobrym źródłem magnezu są:
- kiełki zbóż i otręby pszenne;
- kasza gryczana, w mniejszym stopniu jaglana;
- nasiona roślin strączkowych;
- suszone owoce;
- orzechy, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika;
- kakao i gorzka czekolada.
Warto również pić wodę mineralną bogatą w magnez, wchłanianie magnezu następuje bowiem jednocześnie z wchłanianiem wody.
Od czego zależy wchłanianie magnezu?
Wśród czynników zmniejszających wchłanianie magnezu wymienić należy: fosforany, związki fitynowe, dużą ilość błonnika. Ważne jest, żeby pestki moczyć na noc przed zjedzeniem ich w na przykład śniadaniowej owsiance, to poprawia wchłanianie magnezu.
Korzystnie na wchłanianie magnezu działa obecność witamin B1 i B6.
Najlepiej wchłania się magnez naturalnie występujący w żywności.
W przypadku suplementacji magnezu preparatami farmaceutycznymi warto zwrócić uwagę w jakie formie magnez występuje. Solami magnezowymi najbardziej zbliżonymi do związków występujących w naturze są cytrynian, mleczan oraz asparaginian. Ponieważ magnez jest wchłaniany przede wszystkim w jelicie cienkim najlepiej przyjmować go w postaci tabletek dojelitowych.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl |
---|