Zdrowie i uroda

Menu dla mężczyzny

18.06.2013

Mężczyzna powinien jeść 4-5 razy dziennie, porcje duże objętościowo, ale niskokaloryczne. Dzięki czemu nie będzie się czuł głodny, a jednocześnie nadmiar kalorii nie odłoży się w postaci piwnego mięśnia.

 Panowie powinni unikać potraw smażonych oraz dań w panierkach, odstawić wieprzowinę (jako zamiennik tradycyjnej golonki świetnie sprawdza się golonka drobiowa, więcej przeczytasz w artykule „Golonka – wieprzowa czy z indyka”) oraz tłuste wędliny, salceson, kaszankę.

A co mężczyźni powinni jeść?

  • białko z ryb (tuńczyk, łosoś) i chudych mięs (indyk, kurczak, cielęcina);
  • selen, który ogranicza ryzyko wystąpienia raka prostaty; znajdziesz go w orzechach brazylijskich (wystarczą 3-4 orzechy zjedzone w ciągu dnia), otrębach pszennych, rybach morskich;
  • likopen – ten związek również ogranicza wystąpienie raka prostaty; jest obecny w pomidorach, ale jego szczególnie duże ilości znajdziesz w koncentracie pomidorowym oraz ketchupie dobrej jakości;
  • argininę – aminokwas, który zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, ułatwia też osiąganie erekcji; znajdziesz ją m.in. w ziarnach sezamu, mięsie drobiowym, nasionach słonecznika;
  • witaminę E – kobiety znają ją przede wszystkim jako środek pozwalający zachować młody wygląd, np. skóry. Jednak dla panów ważna może okazać się jej inna cecha – wpływ na pobudzenie aktywności seksualnej i zwiększenie siły mięśni. Witamina ta jest obecna w olejach roślinnych (zwłaszcza słonecznikowym), awokado, orzechach;
  • witaminy z grupy B – kiedy ich brak pojawiają się zmęczenie, senność, problemy z koncentracją; witaminy te występują w produktach zbożowych, najlepiej razowych;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – mężczyźni, bardziej niż kobiety, są narażeni na ryzyko wystąpienia niedokrwiennej choroby serca. Jej przyczyną jest zatykanie się tętnic. Proces ten ograniczą produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, a więc: ryby, ziarna, orzechy (zwłaszcza włoskie), oleje roślinne;
  • warzywa i owoce – powinny się znaleźć w każdym posiłku – one również ograniczają zatykanie się naczyń krwionośnych;
  • potas– problem nadciśnienia tętniczego dotyka zarówno mężczyzn jak i kobiety, jednak wysokie ciśnienie stanowi większe zagrożenie dla mężczyzny. Odpowiednia ilość potasu w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia śmiertelnych powikłań ciśnienia tętniczego. Potas znajdziesz w bananach, pomidorach, ziemniakach, pomarańczach, zielonej pietruszce, śliwkach.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

lista aktualności