Zdrowie i uroda
Miłosne pokarmy – cz. 1
Istnieje bardzo dużo różnorodnych potraw sprzyjających... miłości. Praktycznie w kuchni każdego narodu można znaleźć przepisy, które pobudzą w nas miłosny żar. Poniżej przedstawiam propozycje napojów miłosnych, które w zależności od kondycji kochanków, poprawiają ich samopoczucie lub utrzymują w stanie ekstazy. Można je stosować samodzielnie lub jako dodatki do innych potraw. Eksperymentujcie raczej z małymi ilościami. Znajdziecie też tutaj przyprawy podtrzymujące erotyczne napięcie oraz menu na walentynkową kolację...
Syrop żeń-szeniowy
Żeń-szeń jest jednym z najbardziej znanych i skutecznych afrodyzjaków. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Zażywany regularnie (w codziennej diecie przez ok. 3 miesiące) poprawia sprawność fizyczną i umysłową, samopoczucie oraz potencję. Nie stosujmy go nieprzerwanie przez wiele miesięcy.
- 2 duże (lub 4 małe) oczyszczone korzenie żeń-szenia - dokładnie posiekane (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
- 300 ml wody
- 3 łyżki stołowe wódki (lub sake)
Żeń-szeń utłuc w moździerzu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać płyny. Podgrzewać w piekarniku w 140˚C przez 2 h. Pozostawić do następnego dnia w lodówce. Przecedzić. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce maksymalnie miesiąc.
Morelowe złoto
Napój nie tylko miłosny, ale również bogaty w witaminy i składniki odżywcze.
Zmiksować morele (mogą być nawet z puszki) bez pestek z mleczkiem pszczelim w proporcji 50 części owoców i 5 - mleczka (innymi słowy na 50 g moreli 5 g mleczka pszczelego)
Krem orzechowy
Rzymianie i Grecy uważali orzechy za symbol płodności.
- 225 g obranych orzechów włoskich
- 300 ml koziego mleka
- 3 łyżki stołowe miodu
- 4 żółtka
Orzechy drobno posiekać. Gotować na wolnym ogniu z kozim mlekiem do ich zmięknięcia (płyn zgęstnieje). Wymieszać z miodem i żółtkami. Krem powinien być bardzo gęsty.
Krem orzechowy to świetny dodatek np. do wędzonej szynki (Szynka wędzona z indyka w plastrach, Indykpol). Przechowuj go w lodowce przez 2 dni.
Amrus
Napój pochodzący z wysp południowego Pacyfiku.
- 6 dojrzałych owoców mango
- 200 ml mleka
- 1 łyżka stołowa cukru
- czarny pieprz do smaku
Owoce pokroić na ćwiartki, zeskrobać miąższ, usunąć pestki. Włożyć owoce, mleko i cukier do miksera - zmiksować. Doprawić do smaku szczyptą pieprzu. Przechowywać w lodówce 2 dni.
Zabaglione
Ci co mają problemy z cholesterolem, powinni ograniczyć się do 1 zabaglione na miesiąc.
- 3 surowe żółtka
- 3 łyżki stołowe miodu
- 3 łyżki stołowe madery
- 1 łyżka stołowa koniaku lub armaniaku
Wrzucić wszystkie składniki do miski, umieścić ją na garnku z warząca wodą i ubijać mikserem, dopóki masa nie będzie lekka i puszysta. Podawać na gorąco.
W Waszej kuchni nie powinno również zabraknąć przypraw i owoców dodających smaku i finezji waszemu życiu (również temu sypialnianemu).
Miłosne przyprawy
gałka muszkatołowa (pamiętaj, że jej większe ilości wywołują halucynacje), szafran, wanilia, pieprz cayenne, cynamon, kardamon, goździki, anyż gwiazdkowaty, imbir, jałowiec
Miłosne owoce
figi, pigwa, granaty, brzoskwinie, banany
Menu Walentynkowe
(dla 2 osób)
- Guacamole
- Kaczka w pomarańczach
- Gruszki piękna Helena
Guacamole
- 1 duży dojrzały owoc awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pomidor
- ¼ cebuli
- 1 zielone chili
- 2 gałązki świeżej kolendry lub natki pietruszki
- ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Awokado przepołowić, usunąć pestkę, wybrać miąższ, rozetrzeć go widelcem. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w drobniutka kostkę. Cebulę obrać. Cebulę, chili, kolendrę drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Przykryć cienka folią i wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia, np. z nachosami.
Kacza pierś w pomarańczach
- ok. 350 g filetów z kaczej piersi
- łyżeczka oleju rzepakowego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 2 pomarańcze
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, czarny pieprz
Filety osuszyć, skórę ponacinać ukośnie w kratkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej, położyć na nim filety z kaczki (skórą do spodu), podsmażyć. Następnie dusić pod przykryciem ok. 30 min, na słabym ogniu. W międzyczasie cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok; drugą obrać i usunąć białe błonki z cząstek miąższu (wyciekający sok zebrać do naczynia z pozostałym sokiem). Filet na patelni obrócić na drugą stronę, posypać przyprawami, dalej dusić przez jeszcze ok. 25 min. Jak mięso będzie miękkie, zdjąć je z patelni i trzymać w cieple. Sok z pomarańczy wlać na patelnię, dodać cząstki pomarańczy i podgrzewać do momentu, aż sok trochę zgęstnieje, doprawić. Filety z kaczki pokroić na plastry, ułożyć na talerzach z cząstkami pomarańczy, polać sosem. Podawać z razowym chlebkiem.
Gruszki piękna Helena
- 2 dojrzałe gruszki
- 150 ml lodów waniliowych
- 150 ml wody
- 1 łyżka cukru
- laska wanilii (lub aromat waniliowy)
- sos: 50 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao), 25 g niesolonego masła
- do przybrania: 25 g prażonych płatków migdałowych
Obrać gruszki ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pozostawić w całości. Nalać wody do garnka (musi być na tyle duży, żeby zmieściły się w nim gruszki postawione pionowo). Dodać cukier i wanilię, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min. Włożyć gruszki i gotować do miękkości. Ostudzić. Ułożyć w miseczkach i polać syropem z garnka. Obłożyć lodami. Rozpuścić czekoladę, dodać masło - mieszać aż masa stanie się gładka. Gorącym sosem polać gruszki. Posypać migdałami.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl