Zdrowie i uroda
Mole w kuchni
Mole spożywcze są niechcianymi gośćmi w naszych kuchniach. Sprawdźcie czy mogą być dla nas niebezpieczne i jak się ich pozbyć.
Występowanie moli
Mole wybierają sypkie, suche produkty, w których składają jaja. Jedna samica może ich złożyć nawet 400! Z jaj tych wylęgają się białe albo brązowe gąsienice, które po pewnym czasie zamieniają się w dorosłego, latającego mola. Proces przepoczwarzenia może trwać tylko 13 dni, ale larwy są w stanie czekać na dorosłą postać nawet 288 dni.
Mole najczęściej znajdziemy w: mąkach, kaszach, ryżu, makaronach, cukrze, orzechach, ziarnach, pestkach, płatkach, a nawet w kawie lub herbacie. Czasem nie widać jeszcze ani latających moli, ani larw, ale w produkcie pojawia się coś jakby ciemna pajęczynka, to znak, że rozgościł się w nim mol.
Czy jest się czego bać?
Jasne, że mały mol bezpośrednio nie zrobi nam krzywdy, nie ugryzie, nie oparzy. Generalnie te owady nie są groźne dla naszego zdrowia. Jednak zarówno na dorosłych molach, jak i na ich larwach znajdują się bakterie i grzyby (oczywiście nie takie z kapeluszem, a na przykład pleśnie). U osób podatnych mogą one wywoływać alergie, a nawet kłopoty ze strony przewodu pokarmowego. Pamiętajcie, że w zanieczyszczonym jedzeniu te małe motyle zostawiają również swoje odchody. Niestety, pokarmy, w których rozgościły się mole, należy wyrzucić.
Zalęgły mi się mole, co robić?
Tak jak pisałam powyżej, wyrzucamy całą zawartość zainfekowanej szafki. Jeżeli mole dostały się do jednego produktu, jest duże prawdopodobieństwo, że i inne zostały zainfekowane. Worek ze skażoną żywnością zawiązujemy i jak najszybciej wynosimy do zewnętrznego śmietnika. Szafki czyścimy wodą z mydłem. Pamiętajmy, żeby umyć nie tylko zaatakowaną półkę, ale i jej okolice. Sprawdźmy dokładnie rogi szafek oraz, w miarę możliwości, listwy, zawiasy, śrubki. Następnie szafki przecieramy wodą z octem (w stosunku 1:1), do wody zamiast octu można dodać olejek cytrynowy lub goździkowy. Wypucowane szafki zostawiamy otwarte na 24 godziny. Na koniec możemy jeszcze podziałać na nie ciepłym powietrzem z suszarki do włosów.
Jak zabezpieczać się przed molami?
Mole to spryciarze, którzy przedostają się przez papierowe opakowania do wnętrza upatrzonego produktu. Co więcej, potrafią nawet przegryźć plastik. Może się zdarzyć, że kupicie już zainfekowany produkt, zatem uważnie oglądajcie zakupioną żywność, zwłaszcza, czy nie ma w niej charakterystycznych pajęczynek. Przyglądajcie się uważnie rogom torebek, bo to w nich szczególnie lubią ukrywać się mole. Najbezpieczniej jest sypką żywność przechowywać we wcześniej wyparzonych, szklanych słoikach.
Chcąc się zabezpieczyć przed molami można kupić gotowe pułapki. Mają one przeważnie postać taśmy z klejem, zawierającym dodatek feromonu, który wabi dorosłe mole-samce. Takie pułapki nie zawierają chemicznych środków owadobójczych. Działają około trzech miesięcy.
Można również w kuchennych szafkach porozkładać zapachy, których mole nie lubią. Przydatne tu będą: lawenda, goździki (pokruszone), skórki pomarańczy, czy cytryny, liście laurowe, wanilia. Pamiętajmy jednak, że ich aromat szybko się ulatnia i trzeba je często i regularnie wymieniać.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|