Zdrowie i uroda
Musztarda grzechu warta
Musztarda zaliczana jest do zdrowych przypraw i sosów. Jej głównym składnikiem jest gorczyca i to przede wszystkim jej musztarda zawdzięcza swoje korzystne właściwości. Oprócz gorczycy w skład musztardy mogą wchodzić ocet, woda, oraz sól, cukier, miód, chrzan, czosnek.
Składniki mineralne
Nasiona gorczycy zawierają selen, który współpracując z witaminą E, jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, selen zapobiega stłuszczeniu wątroby oraz ochrania przed nowotworami.
W musztardzie obecne są też inne składniki mineralne, których źródłem jest gorczyca:
- wapń – zapewnia twardość kości i zębów, uczestniczy w pracy mięśni (w tym sercowego);
- żelazo – jest niezbędne do transportu tlenu w organizmie;
- magnez – działa przeciwstresowo, spowalnia procesy starzenia się, uczestniczy w kurczliwości mięśni;
- cynk – jego niedobory skutkują spadkiem odporności oraz zahamowaniem wzrostu;
- mangan – jest niezbędny do budowy kości, odgrywa znaczącą rolę w procesach rozrodczych oraz w prawidłowej pracy układu nerwowego.
Izotiocyjany
Gorczyca zawiera izotiocyjany; należą one do przeciwutleniaczy, czyli są substancjami ograniczającymi działanie szkodliwych dla komórek wolnych rodników. Akurat ta grupa izotiocyjanów, która jest obecna w musztardzie, wydaje się mieć właściwości pozwalające na obniżenie ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego.
Kurkuma
Żółtawe zabarwienie musztardy pochodzi często od kurkumy, która ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe.
Kwasy omega-3
Co ciekawe, ziarna gorczycy dostarczają też kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które obniżają ilość triglicerydów w organizmie, hamują powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych (chroniąc przed udarem mózgu i zawałem serca), obniżają ciśnienie krwi.
Inne właściwości
Gorczyca działa antybakteryjnie i wykrztuśnie, wspomaga pracę układu odpornościowego.
Za gorycz musztardy odpowiada synapina, związek o silnych właściwościach przeciwutleniających.
Musztarda wspomaga trawienie oraz ma właściwości żółciopędne – pobudza pracę wątroby, żołądka i trzustki. Stąd powinna się znaleźć zwłaszcza na stole, na którym przeważają tłuste, ciężkostrawne potrawy.
Musztardę spokojnie mogą też jeść osoby dbające o linię, ponieważ jest jednym z mniej kalorycznych sosów.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl |
---|