Zdrowie i uroda
Natka – zielony skarb
Delikatna, niepozorna natka pietruszki to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Polecam ją każdemu, kto czuje się osłabiony, chce oczyścić organizm albo poprawić wygląd cery. Natka pietruszki jest bogata w witaminę C, żelazo, kwas foliowy, a to nie wszystko...
Natka pietruszki zawiera dużo:
- witaminy C (177 mg witaminy C/100 g), więcej niż w czerwonej papryce, pomarańczach czy mandarynce - witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu utrudnia wtargnięcie chorobotwórczych drobnoustrojów do wnętrza organizmu. Co więcej, witamina ta jest niezbędna do produkcji kolagenu, a więc odpowiada za odpowiednią elastyczność skóry;
- witaminy E (3,16 mg witaminy E/100 g), która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym nasz organizm przed działaniem wolnych rodników i pozwalającym na dłużej zachować młody wygląd;
- żelaza (5 mg żelaza/100 g), więcej niż polędwica wołowa - żelazo jest konieczne do transportu tlenu w organizmie, jego niedobory prowadzą do anemii;
- potasu (695 mg potasu/100 g), który usuwa nadmiar wody z organizmu i jest szczególnie ważny w diecie osób chorych na nadciśnienie;
- wapnia (193 mg wapnia/100 g), więcej niż w twarogu - podstawowego składnika układu kostnego, zapewnia on twardość zębów, uczestniczy też w przewodnictwie nerwowym;
- magnezu (69 mg magnezu/100g), którego niedobory mogą przyczynić się do zaburzeń krążenia, pracy serca i nadpobudliwości nerwowej.
Natka pietruszki jest polecana w:
- przeziębieniu - wysoka zawartość witaminy C złagodzi jego przebieg;
- anemii - w natce doskonałe jest połączenie witaminy C i żelaza, dzięki któremu to ostatnie jest lepiej przyswajalne;
- osteoporozie - ze względu na obecność wapnia;
- zmęczeniu i stanach nerwowych - magnez działa przeciwstresowo;
- problemach z układem pokarmowym - natka zapobiega wzdęciom i kolkom, usprawniając procesy trawienne;bólach menstruacyjnych - zawarte w natce olejki eteryczne mają działanie rozkurczowe;
- kamicy moczowej - działa moczopędnie,
- łagodzeniu nieświeżego oddechu - przeciwdziała również „czosnkowemu" oddechowi.
Najcenniejsza jest natka świeżo zerwana, ta przyniesiona w pęczku z warzywniaka wytrzyma 2-3 dni wstawiona do zimnej wody. Najlepiej jeść codziennie przynajmniej łyżeczkę natki. Można ją dodawać do kanapek (z twarożkiem, wędliną), sałatek i surówek, posypać nią ziemniaki, kaszę gryczaną, zupę albo pić w postaci napoju (przepis poniżej).
Natkę można wyhodować samemu
Głęboka doniczkę napełnij ziemią, włóż korzenie pietruszki. Ważne, żeby końce z zawiązkami liści trochę wystawały z ziemi. Doniczkę postaw na dobrze nasłonecznionym parapecie i podlewaj, kiedy ziemia stanie się lekko przesuszona.
Zimą lubię mieć natkę pietruszki w postaci zamrożonej. Natkę płuczę i osuszam. Kiedy obeschnie drobno siekam nożem i przekładam do suchego słoiczka. Leciutko ugniatam, nie robię tego zbyt mocno, bo po zamarznięciu trudno będzie mi ją wybrać. Słoiczek zamykam i zamrażam. Oczywiście można zamiast słoiczka użyć foliowego woreczka.
Napój z pietruszki
- ok. 10 gałązek natki pietruszki (z łodygami) - im więcej tym lepiej
- duże jabłko - obrane, bez pestek
- cytryna - obrana, pokrojona, bez pestek
- 2-3 łyżki miodu
Całość miksujemy z niewielką ilością wody, uzupełniamy do 700 ml wody (najlepiej schłodzonej w lodówce).
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl