Zdrowie i uroda

Niedobory magnezu

19-07-2016

Jakie są oznaki niedoboru magnezu? Kiedy wydaje nam sie, że występują u nas objawy świadczące o niedoborach jak najpewniej je zdiagnozować? W końcu, jak przeciwdziałać tymże niedoborom?

Oznaki niedoboru magnezu w organizmie

  1. Chyba najbardziej znaną oznaką niedoborów magnezu są skurcze, zwłaszcza łydek, oraz tiki nerwowe, czyli intensywne drgania powieki.
  2. Drętwienie i mrowienie, które czujemy przede wszystkim w nogach oraz dłoniach. Ich odczuwanie nasila się przy odwodnieniu organizmu.
  3. Przy niedoborach magnezu paznokcie stają się łamliwe i zaczynają wypadać włosy.
  4. Brak energii i silne przemęczenie, połączone z drażliwością i problemami z koncentracją oraz „ponurym” nastrojem i stanami lękowymi.
  5. Obniżenie odporności.
  6. Migrenowe bóle głowy.
  7. Nasilenie objawów towarzyszących zespołowi napięcia przedmiesiączkowego.
  8. Długotrwałe niedobory magnezu mogą się przyczynić do rozwoju nadciśnienia tętniczego.
  9. Arytmia serca oraz migotanie przedsionków również mogą być spowodowane zbyt niską ilością magnezu w organizmie. Pierwsze objawy, które mogą nas zaniepokoić, to nierówne bicie serca, napady gwałtownego bicia serca (tzw. kołatanie).

Diagnostyka niedoborów magnezu

Niestety najpowszechniej wykonywane badanie magnezu w surowicy krwi nie jest najlepszym wskaźnikiem. Dlaczego? Magnez występuje w naszym organizmie przede wszystkim w kościach i mięśniach, tylko 1% magnezu obecnego w ustroju znajduje się we krwi. Oceniając ilość magnezu w surowicy nie mamy pełnego obrazu. Prawidłowa ilość magnezu we krwi nie wyklucza jego tkankowych niedoborów, a obniżona wartość magnezu nie jest dowodem jego niedoboru w organizmie.

W celu oznaczenia ilości magnezu w organizmie można przeprowadzić badanie włosów. Jednak jest to o tyle trudne, że wiele pań farbuje włosy, a to uniemożliwia ich przebadanie.

Innym rozwiązaniem jest oznaczenie poziomu magnezu w erytrocytach MgEr. Niestety to badanie jest trudno dostępne w Polsce, dosyć drogie, a pobrane próbki i tak wysyła się do zbadania za granicę.

Co naraża nas na niedobory magnezu

  • nadmierne jedzenie produktów bezglutenowych, które często są ubogie w magnez; oczywiście osoby chorujące na celiakię nie mają wyboru, warto wówczas zwrócić szczególną uwagę na spożycie produktów zbożowych bezglutenowych naturalnie obfitujących w magnez (amarantus, teff, komosa ryżowa, gryka);
  • picie mocnej kawy i herbaty (zarówno czarnej, jak i zielonej);
  • nadużywanie alkoholu;
  • częste, długotrwałe odchudzanie;
  • długotrwałe przyjmowanie preparatów wapniowych zapobiegających osteoporozie;
  • częste, długotrwałe jedzenie produktów typu fast-food oraz bogatych w fosforany.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności