Zdrowie i uroda

Olej kokosowy

12-01-2016

Olej kokosowy jest bardzo ceniony w medycynie ajurwedyjskiej. Z drugiej strony jest to tłuszcz bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, o których mówi się, że należy je ograniczać w diecie. Przyjrzyjmy się, jak to jest z tłuszczem kokosowym.

Kwasy tłuszczowe obecne w oleju kokosowym

Fakt, olej kokosowy należy do tłuszczów nasyconych średniołańcuchowych. Rzeczywiście, w dalszym ciągu uważa się, że kwasy nasycone sprzyjają rozwojowi wielu chorób (otyłości, chorób układu krążenia). Choć pojawiają się też głosy, iż nie są one aż tak szkodliwe, jak zwykło się przyjmować. Warto wiedzieć, że najbardziej szkodliwe są nasycone kwasy tłuszczowe długołańcuchowe. Natomiast kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe, które są obecne w oleju kokosowym, mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne; dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Co więcej, kwasy te, dzięki swojej w miarę prostej budowie, są łatwe do strawienia i nie odkładają się w organizmie w postaci tłuszczu. Są źródłem łatwo dostępnej energii.

Olej kokosowy zawiera przede wszystkim  kwasy: laurynowy i kaprylowy. Kwas kaprylowy ma szczególne działanie ograniczające rozwój grzybów. Kwas laurynowy wspomaga układ odpornościowy, ma silne działanie bakterio- i wirusobójcze.

Zdrowotne działanie oleju kokosowego

Oprócz tego, że olej kokosowy wspomaga działanie układu odpornościowego, badania pokazują też, że może on mieć korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz triglicerydów w organizmie.

Istnieją doniesienia mówiące, że olej kokosowy wspomaga leczenie choroby Alzhaimera, jednak badania prowadzone w tym temacie, nie są wiarygodne, ze względu na zbyt małą liczbę badanych i brak testów klinicznych.

Jako ciekawostkę, można powiedzieć, że ze względu na swoje właściwości, olej kokosowy jest składnikiem mieszanek dla niemowląt oraz mieszanek przeznaczonych dla ciężko chorych pacjentów szpitali.

Zalecana dzienna dawka

Jaka jest zalecana dzienna dawka? Przyjmuje się, że dorosła osoba może zjeść około 3 łyżek stołowych tego oleju. Ich odpowiednikiem jest szklanka mleka kokosowego.

Właściwości oleju kokosowego

Dzięki temu, że zawiera kwasy nasycone, olej kokosowy jest bardzo stabilnym tłuszczem, co ułatwia jego przechowywanie i przedłuża jego trwałość. Spokojnie można na nim smażyć.

Woda kokosowa

Warto wspomnieć też o wodzie kokosowej, która jest ostatnio bardzo modna. Woda kokosowa to płyn, który znajduje się wewnątrz kokosa. Uważa się, że jest to świetny napój dla sportowców i generalnie „cudowny płyn”. O ile faktycznie dobrze nawadnia organizm, jest więc korzystna po długotrwałym wysiłku fizycznym, o tyle nie ma naukowych badań prowadzonych na ludziach dowodzących jej niezwykłych właściwości.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności