Zdrowie i uroda

Owoce i warzywa – dlaczego należy je jeść

13-07-2018

Co takiego mają w sobie warzywa i owoce, że znalazły się w podstawie piramidy żywienia? Dlaczego należy je jeść codziennie i to kilka porcji, przy czym owoców mniej niż warzyw? Co zdrowego w nich siedzi?

Barwniki

Owoce i warzywa kuszące nas pięknymi barwami, są nie tylko miłe dla oka, ale też zdrowe dla ciała. Obecne w nich barwniki można podzielić na:

  • Karotenoidy – znamy ich około 600. Nadają owocom i warzywom barwę od żółtej, przez pomarańczową do czerwonej. Do najpowszechniej występujących karotenoidów zaliczamy: karoten, luteinę, likopen, zeaksantynę. Karotenoidy są silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają w walce z rozwojem nowotworów, zwyrodnieniami plamki żółtej, czy miażdżycy.
  • Antocyjany – czyli barwniki nadające owocom i warzywom barwę granatową lub fioletową. Uważa się, że chronią one przed chorobami układu krążenia, zmniejszają przemęczenie oczu i poprawiają ostrość widzenia po zmroku oraz redukują ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Błonnik

Błonnik to inaczej włókno pokarmowe. Istnieją jego dwa podstawowe rodzaje, mające różne działanie na nasz organizm. Błonnik nierozpuszczalny pobudza jelita do pracy, ułatwiając wypróżnienia, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się hemoroidów oraz nowotworów jelita. Błonnik rozpuszczalny w wodzie obniża natomiast ilość glukozy we krwi. Warto pamiętać, że ogólnie rzecz biorąc więcej błonnika jest w warzywach.

Witaminy

Owoce (czarne porzeczki, truskawki, kiwi, cytrusy, jabłka), a w nieco mniejszym stopniu warzywa, są bogate zwłaszcza w witaminę C, która ma silne działanie przeciwutleniające, wspomaga przyswajanie żelaza oraz poprawia jędrność naszej skóry.

Dlaczego powinno się jeść więcej warzyw, niż owoców?

Niestety, w owocach znajduje się też fruktoza. Jest to cukier prosty, który jedzony w dużych ilościach, przyczynia się do wzrostu glukozy we krwi, a także do przybierania na wadze i stłuszczania wątroby. Z tego powodu w ciągu dnia powinniśmy zjadać tylko 2-3 porcje owoców, a warzyw dwa razy więcej.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności