Zdrowie i uroda

Pokrzywa

25-04-2017

Większość z nas traktuje pokrzywę jak zwykły chwast, który na dodatek nieprzyjemnie parzy. Tymczasem, jest to roślina posiadająca niezwykłe właściwości zdrowotne. Od dawna była stosowana w medycynie ludowej. Na wsiach, na przedwiośniu, jadło się zupę z pokrzywy, która nie tylko ratowała przed głodem, ale na dodatek dostarczała wielu cennych składników odżywczych. Pamiętam, jak moja babcia, chodziła na pole rwać pokrzywę gołymi dłońmi, ponieważ twierdziła, że to chroni ją przed reumatyzmem.

Pokrzywa – wartość odżywcza

Pokrzywa zawiera dużo witaminy K, kwas foliowy, niacynę (witaminę B3), sporo składników mineralnych takich jak: wapń, cynk, potas; błonnik i tak zwane składniki aktywne biologicznie (m.in. chlorofil, flawonoidy, terpeny).

Pokrzywa – działanie na organizm człowieka

Pokrzywa ma działanie:

  • lekko moczopędne, może być stosowana w infekcjach układu moczowego;
  • przyspieszające przemianę materii;
  • przeciwkrwotoczne, przyspiesza gojenie się ran; uwaga: znane są przypadki

opóźnienia miesiączek w wyniku długotrwałego spożywania pokrzywy;

  • wspomagające powstawanie czerwonych krwinek, zapobiega też anemii;
  • przeciwzapalne;
  • zmniejszające bóle, nie tylko reumatyczne, ale generalnie pokrzywa działa

przeciwbólowo;

  • obniżające poziom cukru we krwi;
  • delikatnie przeciwwirusowe;
  • wzmacniające odporność;
  • hamujące wypadanie włosów, przeciwdziałające łupieżowi;
  • obniżające poziom lipidów we krwi;
  • zmniejszające reakcje alergiczne (np. wysypki);
  • lecznicze podczas problemów z przerostem gruczołu krokowego (prostaty).

Jest szczególnie polecana osobom po kuracjach antybiotykowych, osłabionym, starszym i dzieciom oraz wszystkim z w/w problemami zdrowotnymi.

Pokrzywa w kuchni

Połowa kwietnia, początek maja to najlepszy czas na samodzielne zbieranie pokrzywy, jest młoda i najsmaczniejsza.

Pokrzywę zbieramy najlepiej w rękawicach,  daleko od dróg i zanim zakwitnie. Małe roślinki używamy z łodyżkami, z dużych zrywamy tylko liście (kilka górnych) .

Młodą pokrzywę wystarczy przelać wrzątkiem, starszą kilka minut gotujemy – przestaje wtedy parzyć.

Najprościej przyjąć, że pokrzywę traktujemy jak szpinak i tak używamy jej w kuchni. Z pokrzywy gotujemy zupy, dusimy ją z masłem i czosnkiem, robimy z niej pesto, dodajemy do sałatek i koktajli.

Ze świeżych pędów pokrzywy można również wyciskać sok (ma słabą wydajność, czyli dużo pokrzywy trzeba na trochę soku).

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności