Zdrowie i uroda
Profil lipidów w osoczu – co to jest i jak możemy go poprawić
W Polsce najczęstszym czynnikiem ryzyka prowadzącym do rozwoju chorób sercowo‑naczyniowych są zaburzenia lipidowe, a zwłaszcza hipercholesterolemia. O co chodzi z tymi zaburzeniami i jak z nimi walczyć przeczytacie poniżej.
Lipidy
Lipidy to inaczej tłuszcze. Przede wszystkim dostarczają nam energii, ale pełnią również i inne ważne role w organizmie, m.in.:
- uczestniczą w budowie błon komórkowych, mitochondriów, czy mózgu;
- chronią położenie narządów w jamie brzusznej (tłuszcz okołonarządowy);
- chronią przed nadmierną utratą ciepła (tłuszcz podskórny);
- mają spory wpływ na jakość naszej skóry i włosów;
- wzmacniają lub osłabiają działanie hormonów;
- oddziałują na siłę skurczu serca.
Oprócz tego, że tłuszcze są niezbędnym oraz korzystnym elementem diety, mogą mieć one również działanie negatywne, albowiem mogą m.in.:
- przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, m.in. otyłości, cukrzycy, miażdżycy, schorzeń sercowo-naczyniowych;
- stanowić nośnik substancji szkodliwych, czy wręcz toksycznych;
- być niebezpieczne dla rozwijającego się płodu, prowadząc do zaburzenia prawidłowego rozwoju siatkówki oka i układu nerwowego, a u ciężarnych do przedwczesnego porodu.
Jak widać tłuszcz może być dla nas zarówno darem, jak i przekleństwem. Jak to możliwe? Otóż istnieją różne rodzaje lipidów i różnie one na nas działają. Nasz styl życia, a zwłaszcza to co jemy, ma ogromne znaczenie dla jakości i ilości tłuszczów obecnych w naszym organizmie, a co za tym idzie dla naszego szeroko pojętego dobrostanu.
Cholesterol
Jednym z bardziej sławnych (lub może raczej niesławnych) rodzajów lipidów jest cholesterol. Jest on nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania; stanowi ważny element tkanki nerwowej, w oparciu o niego produkowane są kwasy żółciowe, czy hormony męskie i żeńskie.
Nasz organizm potrafi sam go wyprodukować. Ponadto dostarczamy cholesterol wraz z żywnością, przy czym występuje on tylko w produktach odzwierzęcych.
Wyróżniamy kilka rodzajów cholesterolu, w tym najważniejszy dla nas cholesterol LDL i cholesterol HDL. Zbyt wysokie stężenie tego pierwszego (zwłaszcza przy zbyt niskiej ilości drugiego) może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Szkodliwy może być również, występujący w nadmiernej ilości cholesterol VLDL.
Trójglicerydy
Trójglicerydy są rodzajem lipidów. Dostarczają nam energii, stanowią również materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej. Ich podwyższone stężenie we krwi jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca, czy udar mózgu.
Dyslipidemia
Dyslipidemia to zaburzenia stężenia tłuszczów w naszym organizmie. Możemy wyróżnić kilka rodzajów tych zaburzeń, m.in.:
- hipercholesterolemię, czyli wzrost stężenia cholesterolu całkowitego lub frakcji LDL;
- hipertriglicerydemię, czyli wzrost poziomu trójglicerydów przy prawidłowym stężeniu cholesterolu LDL;
- dyslipidemię aterogenną – w osoczu krwi obecne jest wysokie stężenie triglicerydów i lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL) oraz niskie stężenie cholesterolu HDL. Z kolei stężenie frakcji LDL może być prawidłowe.
Lipidogram
Lipidogram jest to robione z krwi badanie cholesterolu: całkowitego, LDL, HDL oraz trójglicerydów. Zdrowe osoby powyżej 20. roku życia powinny je wykonywać co 5 lat; osoby obarczone ryzykiem (zwłaszcza przy otyłości, cukrzycy, zapaleniu trzustki, akromegalii) oraz mężczyźni powyżej 45. roku życia (według niektórych źródeł powyżej 35. roku życia) i kobiety powyżej 55. roku życia (według niektórych źródeł powyżej 45. roku życia) – częściej.
Kroki, jakie należy podjąć, żeby uzyskać idealny lipidogram:
- Zmniejszenie masy ciała, połączone z umiarkowaną aktywnością fizyczną
Masę ciała zmniejszamy ograniczając liczbę kalorii, jaką przyjmujemy w ciągu dnia, czyli najprościej mówiąc, jemy mniej. Zbicie wagi zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę (im ta wrażliwość jest mniejsza, tym większe problemy zdrowotne) oraz zmniejsza ilość trójglicerydów w organizmie (w końcu tkanka tłuszczowa to właśnie trójglicerydy).
Areobowy wysiłek fizyczny (wysiłek kardio), taki jak na przykład: bieganie, skakanie na skakance, czy szybkie chodzenie, wpływa na wzrost ilości cholesterolu HDL w organizmie.
Zaleca się przynajmniej 30 minut wysiłku fizycznego codziennie.
- Ograniczenie spożycia tłuszczów, a zwłaszcza tłuszczów nasyconych i tłuszczów typu trans
Tłuszcze typu trans mogą być obecne w: żywność typu fast-food, frytkach, popcornie, produktach cukierniczych (m.in. herbatnikach, biszkoptach, croissantach, wafelkach), twardych margarynach (sprzedawanych w kostkach, przed wszystkim do pieczenia), koncentratach zup i sosów (kostki bulionowe, zupy w proszku), płatkach śniadaniowych.
Tłuszcze nasycone w dużej ilości występują w smalcu, słoninie, boczku.
Najkorzystniej jest spożywać, w umiarkowanych ilościach, oliwę, olej lniany, olej rzepakowy. Dobrze również suplementować się tranem.
- Redukcja spożycia cukrów prostych
Jedzenie słodyczy, picie słodzonych napojów gazowanych, picie dużej ilości soków owocowych, słodzenie herbaty oraz kawy to dostarczanie do organizmu cukrów prostych. W ten sposób nie tylko serwujemy sobie za dużo cukru, ale i znacząco podnosimy poziom trójglicerydów w organizmie. Należy ograniczyć ww. produkty spożywcze oraz makarony, czy jasne pieczywo. Wybieramy produkty o niskim indeksie glikemicznym (tutaj znajdziecie przykładowy jadłospis z produktami o niskim indeksie glikemicznym).
- Wzrost spożycia błonnika pokarmowego, zwłaszcza jego odmiany rozpuszczalnej w wodzie
Błonnik rozpuszczalny, poprzez zwiększenie lepkości treści pokarmowej, zmniejsza wchłanianie cholesterolu ze spożywanych produktów, w ten sposób obniża stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL we krwi. Obniża też stężenie trójglicerydów. Błonnik rozpuszczalny jest obecny m.in. w: otrębach ryżowych, otrębach owsianych oraz w pietruszce, marchwi, karczochach, cebuli, soczewicy, bobie, siemieniu lnianym.
- Umiarkowane picie alkoholu i całkowite zrezygnowanie z papierosów
Z diety osób o podwyższonym stężeniu trójglicerydów (TG) alkohol należy wykluczyć całkowicie. Natomiast osoby z prawidłowym poziomem TG mogą dziennie przyjmować 1 dawkę alkoholu, czyli 10 g etanolu. Ile to będzie alkoholu w praktyce? Małe piwo 4,5% o objętości 330 ml to 11,9 g alkoholu etylowego (EtOH), więc niemal mieści się w normie. Ale już kieliszek wina (175 ml) 12% to 16,8 g EtOH, a kieliszek wódki (50 ml) 40% to 16 g EtOH.
Rzucenie palenia wpływa szczególnie korzystnie na stężenie cholesterolu HDL.
- Wprowadzenie do codziennego jadłospisu kwasów omega-3, fitosteroli roślinnych oraz beta-glukanów
Wykazano, że spożywanie 2 g fitosteroli dziennie może zmniejszyć stężenie trójglicerydów oraz cholesterolu LDL o 7-10%. Bogate w fitosterole są nasiona sezamu, kiełki pszenicy, orzechy włoskie, ziemne i laskowe, migdały, nasiona roślin strączkowych. Jednak trudno jest z samą tylko żywnością pokryć zapotrzebowanie organizmu na fitosterole. Stąd zaleca się, żeby jeść również żywność funkcjonalną w nie wzbogacaną. Najpowszechniejsze są margaryny z fitosterolami, ale istnieją też jogurty, czy napoje mleczne z dodatkiem tych związków.
Beta-glukan występuje w ziarnach owsa, jęczmienia, boczniakach oraz w grzybach Shiitake. Spożywanie tłustych ryb morskich zawierających kwasy omega-3 przynajmniej 2 razy w tygodniu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zgonu z przyczyn kardiologicznych. Zamiast ryb można również przyjmować tran.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|