Zdrowie i uroda

Przykładowy jadłospis w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

10-02-2015

W celu zapoznania się z ogólnymi zaleceniami podczas choroby wrzodowej zapraszamy do zapoznania się z artykułem: Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Jeżeli w danym posiłku nie jest wymieniony inny napój, zaleca się picie niegazowanej, letniej wody mineralnej.

Przedstawione propozycje jadłospisów mają charakter ogólny i w indywidualnych przypadkach może istnieć konieczność eliminacji niektórych produktów spożywczych.

Śniadanie

  • bułka pszenna posmarowana 1 łyżeczką masła z gotowaną na parze piersią z indyka; do picia: rozcieńczony sok owocowo-warzywny

albo

  • bułka pszenna z jajkiem na miękko (albo jajecznicą na parze), mały pomidor bez skórki; do picia: rozcieńczony sok owocowo-warzywny

albo

  • bułka pszenna posmarowana 1 łyżeczką masła z gotowaną cielęcina i zieloną sałatą; do picia: rozcieńczony sok owocowo-warzywny

II śniadanie

  • zupa krem z warzyw z dodatkiem grzanek, zabielana odrobiną mleka

albo

  • twarożek ze śmietanką (na słodko lub wytrawnie z koperkiem) z bułką pszenną

albo

  • dojrzała pomarańcza polana jogurtem, posypana cynamonem, kilka biszkoptów

Obiad

  • zupa krem z dyni
  • pulpeciki drobiowe gotowane na parze w sosie beszamelowym podane z puree ziemniaczanym posypanym koperkiem oraz puree z gotowanej marchewki z odrobiną masełka

albo

  • zupa krem z buraków
  • pierś z kurczaka gotowana na parze z masełkiem z puree z batatów podana z sałatą ze śmietaną

albo

  • zupa krem z marchwi i dojrzałej pomarańczy
  • pstrąg gotowany na parze skropiony sokiem z cytryny z puree ziemniaczanym posypanym posiekaną natka pietruszki i puree z kabaczków

Podwieczorek

  • koktajl bananowy (jogurt naturalny, banany, odrobina miodu)

albo

  • domowe ciasto drożdżowe

albo

  • pieczone jabłko bez skórki z miodem

Kolacja

  • ryż jaśminowy z twarogiem i pieczonym jabłkiem; do picia herbatka rumiankowa

albo

  • ryż jaśminowy z mięsem drobiowym i brokułami gotowanymi na parze; do picia herbatka rumiankowa

albo

  • pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem polane śmietanką i posypane odrobiną cukru; do picia słaba herbata z mlekiem
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności