Zdrowie i uroda
Przykładowy jadłospis w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
10-02-2015
W celu zapoznania się z ogólnymi zaleceniami podczas choroby wrzodowej zapraszamy do zapoznania się z artykułem: Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Jeżeli w danym posiłku nie jest wymieniony inny napój, zaleca się picie niegazowanej, letniej wody mineralnej.
Przedstawione propozycje jadłospisów mają charakter ogólny i w indywidualnych przypadkach może istnieć konieczność eliminacji niektórych produktów spożywczych.
Śniadanie
- bułka pszenna posmarowana 1 łyżeczką masła z gotowaną na parze piersią z indyka; do picia: rozcieńczony sok owocowo-warzywny
albo
- bułka pszenna z jajkiem na miękko (albo jajecznicą na parze), mały pomidor bez skórki; do picia: rozcieńczony sok owocowo-warzywny
albo
- bułka pszenna posmarowana 1 łyżeczką masła z gotowaną cielęcina i zieloną sałatą; do picia: rozcieńczony sok owocowo-warzywny
II śniadanie
- zupa krem z warzyw z dodatkiem grzanek, zabielana odrobiną mleka
albo
- twarożek ze śmietanką (na słodko lub wytrawnie z koperkiem) z bułką pszenną
albo
- dojrzała pomarańcza polana jogurtem, posypana cynamonem, kilka biszkoptów
Obiad
- zupa krem z dyni
- pulpeciki drobiowe gotowane na parze w sosie beszamelowym podane z puree ziemniaczanym posypanym koperkiem oraz puree z gotowanej marchewki z odrobiną masełka
albo
- zupa krem z buraków
- pierś z kurczaka gotowana na parze z masełkiem z puree z batatów podana z sałatą ze śmietaną
albo
- zupa krem z marchwi i dojrzałej pomarańczy
- pstrąg gotowany na parze skropiony sokiem z cytryny z puree ziemniaczanym posypanym posiekaną natka pietruszki i puree z kabaczków
Podwieczorek
- koktajl bananowy (jogurt naturalny, banany, odrobina miodu)
albo
- domowe ciasto drożdżowe
albo
- pieczone jabłko bez skórki z miodem
Kolacja
- ryż jaśminowy z twarogiem i pieczonym jabłkiem; do picia herbatka rumiankowa
albo
- ryż jaśminowy z mięsem drobiowym i brokułami gotowanymi na parze; do picia herbatka rumiankowa
albo
- pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem polane śmietanką i posypane odrobiną cukru; do picia słaba herbata z mlekiem
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|