Zdrowie i uroda
Pszczeli pyłek kwiatowy
Pyłek pszczeli kwiatowy jest od bardzo dawna znany i stosowany w tzw. apiterapii, czyli leczeniu chorób produktami pszczelimi w medycynie niekonwencjonalnej. Nie ulega jednak wątpliwości, że pyłek ten faktycznie jest produktem bogatym w substancje biologicznie czynne, mogące korzystnie wpływać na nasz organizm.
Co to jest pszczeli pyłek kwiatowy? (zwany też pyłkiem kwiatowym, pyłkiem pszczelim)
Zebrany pyłek kwiatowy pszczoły mieszają z nektarem i śliną, formują w kulki i przenoszą w specjalnych koszyczkach na nogach do ula. Taki pyłek człowiek odzyskuje za pomocą specjalnych poławiaczy pyłku, a następnie go suszy i używa jako surowiec farmaceutyczny, spożywczy lub kosmetyczny.
Wartość zdrowotna pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych i zdrowotnych, wykryto w nim ponad 250 substancji chemicznych, w tym witaminy (witamina C, witaminy z grupy B, kwas foliowy), składniki mineralne (wapń, magnez, żelazo, potas), białka (stanowi 20% masy pyłku), tłuszcze, cukry, enzymy, kwasy organiczne i wiele, wiele innych.
Pyłek pszczeli jest tak bogaty w substancje odżywcze, że stosuje się go w stanach niedożywienia oraz po przebytych chorobach – wzmacnia i odbudowuje organizm.
Jakie jeszcze właściwości ma ten pyłek?
- poprawia profil lipidowy krwi,
- ma działanie odtruwające,
- posiada działanie przeciwzapalne,
- poprawia pracę mózgu,
- działa korzystnie na stany zapalne prostaty,
- może mieć działanie antyalergiczne (ale uwaga, tak jak wszystko inne może również uczulać, stąd przyjmujemy go ostrożnie, obserwując reakcję organizmu),
- działa na brak apetytu u dzieci,
- pobudza odporność,
- mogą go stosować sportowcy, zarówno przed treningiem (jako napój izotoniczny), jak i po nim (do uzupełnienia wielu składników odżywczych).
Dawkowanie
Dorośli: zaleca się przyjmować profilaktycznie 3 łyżeczki w ciągu dnia, leczniczo 5 łyżeczek/dziennie.
Dzieci: od 3 do 6 lat 1 łyżeczka pyłku dziennie, od 6 do 12 lat 2 łyżeczki w ciągu dnia.
Pyłek można przyjmować przez 1-3 miesiące, następnie należy zrobić przerwę. Kurację można powtarzać 2-4 razy do roku.
Pyłek przyjmujemy pół godziny przed jedzeniem. Najlepiej jest rozmieszać go z letnią wodą (byle nie gorącą) lub mlekiem.
Uwaga: Pyłek nie wszystkim smakuje.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|