Zdrowie i uroda

Rokitnik

04-12-2018

Rokitnik jest raczej nieznany szerszej publiczności, a powinien być gwiazdą światowej sławy, posiada bowiem wiele prozdrowotnych właściwości, a na dodatek rośnie u nas, w Polsce.

Rokitnik to krzew, daleki krewny oliwek. Ma pomarańczowe, kuliste owoce, obficie porastające gałęzie. Jego łacińska nazwa Hippophaë pochodzi od słów hippos – koń oraz phaos – błyszczący, podobno w starożytnej Grecji rokitnikiem karmiono konie, aby miały piękną, lśniącą sierść.

Witamina C i spółka

Rokitnik jest doskonałym, bogatym źródłem witaminy C. Co ważniejsze, witamina ta jest w nim wyjątkowo stabilna, nie zawiera on bowiem enzymu (askrobinazy), który powoduje rozkład witaminy C. Oczywiście część tej witaminy, przy produkcji soków, czy dżemów, ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury, ale i tak zostaje jej naprawdę dużo.

Ponadto, w skład rokitnika wchodzą m.in.: prowitamina A, witaminy E i K, kwas foliowy, antocyjany, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6, omega-9).

Owoce rokitnika zalecane są podczas przeziębienia, grypy, czy w okresach zwiększonego narażenia na infekcje oraz jako środek przeciwdziałający miażdżycy.

Olej z rokitnika

Olej rokitnikowy ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, odtruwające wątrobę, wzmacniające, obniża też ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu we krwi.

Olej ten można również stosować zewnętrznie. Odbija on promieniowanie UV i regeneruje, stąd poleca się go do pielęgnacji skóry poparzonej przez promienie słoneczne. Uważajcie tylko, ponieważ olej uzyskiwany z pulpy owocowej jest pomarańczowy!

Rokitnik w kuchni

Owoce rokitnika można jeść surowe. Można też z nich robić konfitury, dżemy, galaretki, soki, nalewki.

Sok z rokitnika jest kwaśny, może zastąpić cytrynę w herbacie. Najlepiej jest go pić po zmieszaniu z innymi sokami, na przykład marchewkowym i jabłkowym.

Z liści rokitnika przyrządza się napary i pije jak herbatę. Mają one działanie lekko odkażające i mocno przeciwzapalne.

Jak obierać rokitnik

Jeżeli sami chcielibyście kiedyś przygotować przetwory z rokitnika, trochę problemu może sprawić wam odrywanie kuleczek owoców od gałązek. Owoce są bardzo delikatne, pękają i brudzą na żółto. Sprytnym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest włożenie gałązek rokitnika na chwilę do zamrażalnika. Takie zmrożone owoce już bardzo łatwo oderwać od gałązki (przy okazji po przemrożeniu owoce trącą goryczkę). Innym sposobem jest odcinanie owoców małymi nożyczkami.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności