Zdrowie i uroda
Talerz zamiast piramidy
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego przedstawił właśnie (17.11.2020 r.) najnowsze zalecenia zdrowego żywienia. Tym razem mają one postać talerza zawierającego różne produkty spożywcze. Taka forma graficzna zaleceń obowiązywała już m.in w USA. W Polsce do tej pory zalecenia żywieniowe były przedstawiane w formie piramidy, jednak uznano, że postać talerza lepiej obrazuje rozkład porcji. Zatem, nasz talerz zdrowia został podzielony na trzy części, dzięki czemu w bardzo obrazowy sposób widzimy ile i jakich produktów powinniśmy jeść w ciągu dnia. Kiedy tylko spojrzymy na talerz, od razu się zorientujemy jak dużo miejsca powinna na nim zajmować surówka, a ile kotlet.
Jedną drugą talerza zajmują różnokolorowe warzywa i owoce. I właśnie ta grupa żywności powinna nie tylko znaleźć się w każdym naszym posiłku, ale też ma stanowić aż połowę porcji. Warzywa i owoce powinniśmy jeść w ilości przynajmniej 400 g dziennie, ale właściwie nie ma górnych limitów (poza zdrowym rozsądkiem).
Posiłek uzupełniamy w jednej czwartej źródłem węglowodanów – pełnoziarnistymi produktami pochodzenia zbożowego (np. pieczywo razowe, kasze, razowy makaron), a w jednej czwartej produktami zawierającymi wartościowe białko (mięsem drobiowym, rybami, jajkami, nasionami roślin strączkowych, nabiałem – zwłaszcza produktami fermentowanymi). Ograniczamy spożycie czerwonego mięsa (np. wieprzowiny).
Obok talerza znajdują się grafiki mające nam przypominać o:
- piciu (wody, herbaty, naparów ziołowych);
- spożywaniu tłuszczów roślinnych (olejów oraz orzechów);
- ograniczeniu soli;
- ograniczeniu słodyczy (zwłaszcza batoników, herbatników, wafelków i innych, zawierających dużo cukrów i tłuszczów) oraz pozostałych niezdrowych przekąsek (np. chipsów, paluszków, frytek).
Podstawowym zaleceniem jest hasło: jedz różnorodnie każdego dnia.
Eksperci zalecają również aktywność fizyczną oraz utrzymywania masy ciała w normie.
Żywieniowcy zdają sobie sprawę, że dla wielu osób wprowadzenie sposobu żywienia zgodnego z przedstawionym talerzem, może być trudne. Z tego względu proponują tzw. 3 kroki do zdrowia, czyli stopniowe wprowadzanie zdrowych nawyków do swojego życia.
Krok 1 – zrób pierwszy krok.
Krok 2 – wdrażaj zalecany poziom.
Krok 3 – osiągaj dalsze korzyści dla zdrowia.
I tak na przykładzie ograniczenia spożycia soli, program 3 kroków ma wyglądać następująco:
Krok 1 – zabierz ze stołu solniczkę i nie dosalaj.
Krok 2 – ogranicz spożycie soli do zalecanych 5 g/dzień; sól zastąp ziołami.
Krok 3 – czytaj i porównuj etykiety; wybieraj produkty bez soli lub o jej niższej zawartości.
Natomiast zmiany w jedzeniu nabiału wprowadzaj następująco:
Krok 1 – wybieraj mleko (i jego przetwory) o obniżonej zawartości tłuszczu.
Krok 2 – pij 2 szklanki mleka dziennie. Zamiast mleka możesz spożywać jogurt, kefir, maślankę (2 szklanki/dzień), twaróg (6 grubych plastrów).
Krok 3 – wybieraj te produkty mleczne, które nie mają dodatku cukru.
Jeżeli chodzi o aktywność fizyczną:
Krok 1 – bądź aktywny (spaceruj, wykonuj prace domowe typu odkurzanie, mycie okien, wybieraj schody zamiast windy).
Krok 2 – bądź aktywny fizycznie przynajmniej przez 30 minut w ciągu dnia. Zrób codziennie co najmniej 5 000 kroków.
Krok 3 – zrób 10 000 kroków dziennie.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|