Zdrowie i uroda
Witamina K – modna witamina
Witamina K ostatnio stała się modna. Kiedy jest mowa o tym, że należy przyjmować (suplementować) witaminę D, zaraz pojawia się głos „ ... ale koniecznie z witaminą K”. To siła reklamy, ale czy takie działanie ma sens?
Witamina K – co to jest?
Witamina K to w rzeczywistości grupa związków. Ogólnie rzecz biorąc, w przyrodzie występują jej dwie formy K1 – pochodzenia roślinnego i K2 – produkowana przez bakterie. Poszczególne witaminy K2 oznaczane są symbolami MK.
Przy okazji, brak jest randomizowanych (czyli najbardziej wiarygodnych) badań klinicznych potwierdzających, że MK-7 jest najkorzystniejszą formą witaminy K. Aczkolwiek, wydaje się, że to faktycznie głównie witamina K2 zmniejsza zwapnienie naczyń krwionośnych, chroniąc je na przykład przed miażdżycą.
Występowanie witaminy K w żywności
Witaminę K1 zawierają głównie zielone warzywa: szpinak, kapusta włoska, boćwina, brukselka, brokuły oraz oleje roślinne jak rzepakowy lub sojowy.
Witamina K2 jest obecna przede wszystkim w wątrobie zwierzęcej oraz żywności fermentowanej (jogurtach, kefirach, kiszonej kapuście, fermentowanej soi - natto). Znajduje się też w mięsie i jajach.
Warto zauważyć, że witamina K2 obecna w żywności odzwierzęcej z reguły łatwiej się wchłania w organizmie człowieka, ponieważ są w niej obecne tłuszcze. Natomiast jedząc roślinne źródła witaminy K, warto jest wzbogacić potrawę o oliwę, czy olej rzepakowy.
Rola witaminy K w organizmie człowieka
Uczestniczy ona w prawidłowym krzepnięciu krwi. Ma właściwości przeciwkrwotoczne i zapobiega hemofilii.
Bierze również udział w procesach mineralizacji kości.
Ponadto, ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Czy do prawidłowego wchłaniania witaminy D potrzeba witaminy K?
Jest to mit. Do prawidłowego wchłaniania witaminy D potrzebujemy tłuszczu oraz kwasów żółciowych. We wchłanianiu witaminy D przeszkadzać mogą leki obniżające poziom cholesterolu, celiakia, czy obniżone wchłanianie tłuszczu w organizmie.
Niedobory witaminy K?
U dorosłych i starszych dzieci niedobory witaminy K są rzadkie, ponieważ witamina ta powszechnie występuje w żywności oraz jest produkowana przez bakterie obecne w naszych jelitach.
Jeżeli dochodzi do niedoborów witaminy K, to najczęściej są one spowodowane zmniejszoną produkcją żółci, zaburzeniami wchłaniania tłuszczu, schorzeniami wątroby lub długotrwałym przyjmowaniem antybiotyków.
Na niedobory witaminy K są narażone noworodki i niemowlęta. Witamina ta słabo przechodzi przez łożysko, a dodatkowo u noworodków przewód pokarmowy jest jałowy, czyli brakuje bakterii, które mogłyby produkować tą witaminę.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|