Zdrowie i uroda

Woda z cytryną – poranny hit czy kit?

17-07-2020

Poranne picie wody z cytryną wydaje się być jednym z najprostszych sposobów na poprawę stanu naszego organizmu – odchudza, odkwasza, a nawet wypłukuje tłuszcz i podnosi inteligencję. Czy aby na pewno? Co z tego jest faktem, a co mitem?

Woda z cytryną odchudza

Picie wody z cytryną, samo w sobie, nie odchudza. Może być oczywiście elementem całego programu odchudzającego. Stosowanie odpowiedniej diety oraz włączenie do codziennej rutyny zwiększonej aktywności fizycznej, spowodują zrzucenie niechcianych kilogramów.

Poranne wypicie wody na czczo, nieważne, czy z cytryną, czy bez cytryny, wypełnia żołądek i zmniejsza uczucie głodu. Pamiętajmy też, że w soku z cytryny znajduje się dużo kwasów organicznych i pity na czczo, nawet po rozcieńczeniu z wodą, może powodować problemy z refluksem u wrażliwych osób.

Woda z cytryną odkwasza

Na odkwaszenie (innymi słowy: na wzrost pH, na alkalizację) organizmu wpływają różne mechanizmy regulowane przez sam organizm (układy buforowe, wentylacja płuc, praca nerek). O braku równowagi kwasowo-zasadowej możemy mówić wówczas, kiedy któryś z tych systemów nie działa, ale wtedy mamy do czynienia z poważną chorobą i samo picie wody z cytryną na pewno nie wystarczy.

Woda z cytryną nie wpływa na zmianę pH krwi. Natomiast w niewielkim stopniu może wpływać na odczyn moczu (50 ml soku z cytryny przyczynia się do wzrostu pH moczu z 6,7 do 6,9).

Warto też dodać, że wpływ żywności na odczyn moczu można określać na podstawie wskaźnika PRAL. Im jego wartość jest niższa, tym bardziej zasadowe będzie jego działanie. Wskaźnik PRAL dla cytryny ma wartość ujemną i wynosi -2,5. Jednak istnieją warzywa i owoce, dla których wskaźnik PRAL wynosi -21. Liczby mówią same za siebie.

Woda z cytryną poprawia pamięć i koncentrację

Woda z cytryną poprawia pamięć i koncentrację, ponieważ po prostu nawadnia, dokładnie tak samo jak zwykła woda. Mózg do prawidłowego działania potrzebuje odpowiedniego poziomu nawodnienia. Jeżeli będzie zbyt niski, wówczas mamy problemy ze skupieniem się albo boli nas głowa.

Woda z cytryną rozpuszcza tłuszcz w pożywieniu

Czy kiedy skropimy rybę albo sznycel po wiedeńsku sokiem z cytryny, coś się rozpuści, wycieknie jakiś tłuszcz? Zdecydowanie nie. Woda z cytryną nie rozpuszcza tłuszczu. Co najwyżej może oddziaływać z białkami zawartymi w produkcie spożywczym, powodując jego delikatne zmiękczenie.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności